Stockholms läns museum stängt – blir helt digitalt

2:28 min

Stockholms läns museum har stängt ner sina lokaler och finns numera bara på webben.

Bakgrunden till förändringen är att det varit svårt att locka besökare i Stockholm som är rikt på museer, säger Cecilia Elving, ordförande i Kulturnämnden i Region Stockholm. Därför vill man nu nå ut till Stockholmarna med bland annat olika appar.

Till exempel appen Upptäck Konsten där man kan läsa om offentliga konstverk i sin närhet. Det är en av alla satsningar under paraplyet "museet på fickan" som Stockholms läns museum tagit fram. Det finns också poddar, en slöjdkampanj i sociala medier, en selfieinsamling, och en virtuell utställning om tio kvinnor som varit viktiga för länets historia men som glömts bort.

– Bland annat den liberala läkaren Karolina Widerström som var med i Fröken Friman-serien som många sett, säger

Kulturnämnden i Region Stockholm, har gett museet det här nya uppdraget: att bli helt digitalt. Det betyder inte att man ska sluta titta på konst i verkligheten, säger ordföranden, liberalen Cecilia Elving.

– Jag ser inte att de står i motsatsförhållande till varann utan här är tanken att vi har så mycket konst och kulturarv i vår fysiska miljö som vi kanske inte tänker på, så det är ju ett sätt att när man faktiskt tittar på något fysiskt att faktiskt kunna läsa mer om det och tillgängliggöra sig den kunskapen.

När det gäller fysiska föremål som Stockholms läns museum tidigare haft i sina lokaler är Cecilia Elving inte bekymrad.

– Vi har inte varit ett museum som samlat på oss stora samlingar utan det har varit fotografier från runt om i länet och dom kommer vi spara såklart, och dom har vi redan börjat lyfta fram och det kommer vi fortsätta göra.