Bokmässan i Göteborg

Nu kommer boken från kvinnan som startade Japans #metoo-rörelse

2:02 min

Journalisten Shiori Ito anses vara den som startade den japanska #metoo-rörelsen. I en ny bok skriver hon om kampen för rättvisa i ett land där det är strikt tabu att prata om sexuella övergrepp.

När journalisten Shiori Ito 2017 kallar till presskonferens för att berätta att hon blivit våldtagen av en högt uppsatt japansk tv-profil, så chockar hon hela Japan.

Hon vill bryta tystnaden kring sexuellt våld, och ifrågasätta hanteringen av hennes polisanmälan. Men istället möts hon av både hat och hot.

– Jag visste att det kunde hända. Men det blev mer brutalt än jag väntade mig, säger Shiori Ito när Kulturnytt träffar henne på Bokmässan i Göteborg.

Såväl kvinnor som män kritiserar henne. Vissa säger att hon är en skam för de japanska kvinnorna, andra att hon är en prostituerad och att hon får skylla sig själv. Inkorgen fylls av dödshot, hon får anonyma samtal och hennes personliga uppgifter sprids på nätet.

Till slut lämnar hon Japan och flyttar till London. Hon vågar inte längre bo kvar. Några månader senare släpps boken Black Box.

Genom att berätta om sina personliga erfarenheter av sexuellt våld, så bröt Shiori Ito mot ett strikt tabu i det japanska samhället.

– I Japan har man inte pratat om kvinnors rättigheter, särskilt inte om mäns våld mot kvinnor, och därför ville jag använda min röst, säger Shiori Ito.

Allt det här hände samtidigt som #metoo fick stor spridning i såväl USA som i Europa. Men medan många kvinnor där slöt upp bakom varandra i solidaritet, så stod Shiori Ito relativt ensam i sin kamp.

– Det kändes orättvist - man väljer ju inte var man är född. Jag såg andra kvinnor i andra delar av världen gå samman, och till en början kände jag inte det i Japan.

Två år senare har Shiori Ito blivit en av förgrundsfigurerna i den japanska jämställdhetskampen. Sedan hon delade med sig av sin berättelse, har flera japanska kvinnor vågat göra detsamma. Numera hålls demonstrationer mot mäns våld mot kvinnor varje vecka.

Även japansk media rapporterar om problemen med sexuellt våld mer nu än tidigare.

– Jag minns förr, när alla mina journalistvänner sa "det här är inget du kan prata om i media". Det har ändrats mycket. Men vi har en lång väg kvar, säger Shiori Ito.