Högsta siffran sedan 2010

Rekordsiffra för SD i svensk väljaropinion

2:07 min

Sverigedemokraterna får 20,2 procent i svensk väljaropinion. Det är den högsta siffran sedan mätningen startade 2010.

– Det är väl förmodligen en följd av den pågående samhällsdebatten. Vi jobbar ju långsiktigt. Vi har ju hela tiden försökt att bredda vår politik, men har också fördjupat oss i olika sakområden som vi tycker är viktiga, säger Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof.

Sverigedemokraterna stiger i opinionen för tredje månaden i rad. Sedan i augusti ökar partiet med 1,5 procentenheter i Svensk väljaropinion som är en sammanvägning av flera mätningar som Kantar Sifo gör för Ekot.

Och med 20,2 procent får partiet en ny toppnotering. Svensk väljaropinion har funnits sedan 2010.

Den senaste tidens debatt om lag och ordning har gynnat Sverigedemokraterna, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén. All uppmärksamhet om att partiet inte fick vara med i regeringens gängsamtal har också bidragit enligt honom.

– Det flyttar ju fokus till Sverigedemokraterna, och det är ju bra för ett parti att hamna i fokus, och i en fråga som de har relativt starkt förtroende i, så det medverkar ju till detta, säger Toivo Sjörén.

Sifos egna mätningar visar att Sverigedemokraterna gör framryckningar i Stockholms- och Göteborgsområdet, där partiet tidigare varit svagare.

Även Moderaterna gå framåt i den här mätningen. Partiet får 19,5 procent och är tredje största parti. Samtidigt fortsätter Kristdemokraterna att dala för fjärde månaden i rad.

Nu landar KD på 7,1 procent, och enligt Toivo Sjörén tappar Kristdemokraterna väljare till Moderaterna, som i sin tur tappar en del väljare till Sverigedemokraterna.

– Så det är liksom ett triangeldrama här. Moderaterna tar tillbaka väljare från KD, och moderata väljare går till SD säger han.

Men en del av Sverigedemokraternas uppgång beror också på tapp från Socialdemokraterna, som backar i opinionen, till 25,4 procent.

I övrigt är det marginella förändringar sedan augustimätningen. Vänsterpartiet går ner något till 8,8 procent, Miljöpartiet backar till 5,0 procent.

Även Centerpartiet sjunker en aning till 8,5 procent. Liberalerna har ännu inte fått nån skjuts med sin nya partiledare Nyamko Sabuni. Partiet som ökar en tiondels procentenhet sedan augusti får 4,1 procent.

Toivo Sjörén på Sifo säger att det inte heller gick bra för KD:s ledare i början.

 – Många hade ju förväntat sig att det händer mycket med en ny partiledare. Fast det finns ingen automatik i det. En ny partiledare måste ju också förändra innehållet i partiet och partiets profil för att kunna nå fler väljare. Det gick ju inte bra för Ebba Busch Thor i början heller utan det tog ganska lång tid, säger han.