Pengar till fritidsaktiviteter

KD vill ge elever fritidskort

1:28 min

Kristdemokraterna föreslår i sin kommande skuggbudget att skolelever ska få ett eget "fritidskort", laddat med pengar till fritidsaktiviteter.

Jakob Forssmed är ekonomisk-politisk talesperson:

Vi ser att barn rör sig mindre i dag, fast vi vet att det har så stor betydelse för hälsan, både den fysiska och psykiska ohälsan. Vi ser en utbredd ensamhet bland unga. Då vill vi stimulera att fler ska kunna delta i idrottsklubbar och föreningar och ta del av den gemenskap och det innebär, säger KD:s ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed

Kristdemokraterna vill alltså införa ett öronmärkt ekonomiskt stöd för att fler elever i årskurs två till nio ska kunna delta i fritidsaktiviteter, och pengarna ska laddas på ett särskilt fritidskort, berättar Jakob Forssmed.

Tanken är att de allra flesta barn ska få 500 kronor i stöd per år. Men för dom som bor i hushåll med ekonomiskt bistånd eller bostadsbidrag ska det handla om 2.400 kronor per år.
Kortet ska kunna användas hos föreningar som får offentligt bidrag samt kommunala kulturskolor, och ett krav är att aktiviteterna är lärarledda och regelbundna.

– Den stora satsningen ligger ju på barn som finns i ekonomisk utsatthet. Vi ser att de i mindre utsträckning än andra deltar på de här mötesplatserna, som föreningslivet är, de tränar i mindre utsträckning, och det har att göra med att de känner ett ansvar för familjens ekonomi redan i trean-fyran, att man då slutar med sin fritidsaktivitet. Så ska det inte behöva vara, säger Jakob Forssmed.

Är det överhuvudtaget möjligt att administrera ett sådant här system över hela Sverige?

– Vi har tittat på andra nordiska länder som nu inför eller har infört detta. Det finns liknande system på Island, och i Norge är man på gång.

Kristdemokraterna avsätter i sin kommande budgetmotion, som presenteras på tisdag, 850 miljoner kronor till reformen för nästa år.