Stena Impero

Linde: Vårt möte var avgörande för att fartyget släpptes

1:43 min

I tisdags ägde ett möte rum i New York mellan statsminister Stefan Löfven, utrikesminister Ann Linde samt Irans president Hasan Rohani. Ett möte som var avgörande för att Iran skulle släppa Stena Impero, säger Ann Linde.

Det svenskägda, men brittiskflaggade fartyget Stena Impero stoppades av iransk militär den 19 juli, när det var på väg in i Persiska viken.

Insatsen sågs som en reaktion på att brittiska styrkor ett par veckor tidigare hade beslagtagit en iransk oljetanker.

Men i morse tilläts fartyget lämna Iran och vid tolvtiden nådde Stena Impero internationellt vatten. Det kommer senare att lägga till i Dubai.

Erik Hånell, vd för rederiet Stena Bulk, säger att prioriteringen nu är att få hem besättningen till deras familjer.

– Vi vet att de är i god fysisk kondition, så det är naturligtvis skönt att detta sker nu och att de får komma hem till sina familjer så fort som möjligt.

Den svenska regeringen har täta kontakter med Iran, säger utrikesminister Ann Linde till Ekot.

– Vi har haft oerhört tät kontakt, både med iranska företrädare på alla nivåer och ställt krav på att fartyget ska släppas. Även mycket kontakter med Storbritannien och med Stena bulk.

I tisdags skedde ett möte på högsta nivå i New York, när Ann Linde och statsminister Stefan Löfven träffade Irans president Hassan Rohani.

– Jag tror det var helt avgörande. Eftersom det är Irans president som har väldigt mycket inflytande över vad som sker, och vi klargjorde att detta var en mycket viktig fråga för Sverige, säger Linde.