Kommuner behöver molntjänster – nu

1:50 min

Kommunerna har inte råd att vänta längre när det gäller molntjänster. Det säger en it-expert apropå regeringens förslag på statliga molntjänster och fortsatt utredning.

Regeringen vill att staten ska börja erbjuda egna molntjänster åt myndigheter som hanterar känsliga eller säkerhetsklassade uppgifter.
För att garantera att känsliga och hemligstämplade uppgifter inte läcker genom att it-system outsourcas och/eller placeras utomlands, vill regeringen nu att staten själv skapar och tillhandahåller så kallade molntjänster åt myndigheter.

- Jag blir lite bekymrad över detta om statlig molntjänst. Det staten antagligen tittar på är några slags grundläggande tjänster men det finns ett jättestort behov bland myndigheter nu att komma igång med molntjänster, Fredrik Blix, lektor vid institutionen för data- och systemvetenskap vid Stockholms universitet och även datakonsult inom ett företag som bland annat erbjuder molntjänster.

Han beskriver det som att många myndigheter har slut i sina it-budgetar och nu står och stampar för att komma igång med molntjänster, som i längden är billigare.

Därför är det ett bekymmer menar han att det juridiska svaret på frågan om vilka it-tjänster som myndigheter kan outsourca, kommer att dröja.

- Det här var inte det svar kommunerna ville höra. De vill komma igång med molndrift där det är möjligt.  95 procent av all den drift som sker i myndigheter och kommuner är inte under säkerhetsskydd och har inte extrema krav, säger han.

Han menar även att ingen har kunnat säga varför ett statligt moln skulle vara säkrare.

- Vad är hotet? Är det att andra stater ska komma åt information, men det finns inga sådana fall i Sverige hos de stora leverantörerna. Är inte hotet det att man inte har kunskap att konfigurera sina system, alltså en kunskapsbrist? Det här är ett sätt att orsaka onödiga kostnader för skattebetalarna utan att det får någon större säkerhetsmässig effekt, säger han.