#Girjasmotstaten

Regeringen och statens företrädare i Girjasmålet har olika syn kring urfolksrätten

Statens advokater i Girjasmålet hävdade i sakframställan att Sverige inte har några internationella förpliktelser gentemot samerna som urfolk. Regeringen säger det motsatta.

Sverige har inga förpliktelser gentemot samerna som urfolk, hävdar staten i sin sakframställan i det så kallade Girjasmålet angående rätten till småviltjakt och fiske. Det har upprört flera.

- Först blir man riktigt arg, men det är ju retorik i rättssalen. Jag tycker det är lite märkligt att när man har en regeringsförklaring och uttalande från staten om det här, att statens företrädare sitter med en helt annan åsikt. Det ger en konstig bild, säger Jan Rannerud i partiet Skogssamerna.

Helen Öberg, statssekreterare på kulturdepartementet som har ansvar för samiska frågor, förstår om uttalandet kan skapa känslor.

- Jag har full förståelse för att när man hör den juridiska linje som drivs i Girjasmålet, så blir man ledsen. Men det är den ordning som vi har i Sverige.

Även fast Justitiekanslern företräder staten i Girjasmålet har de ingen dialog kring ärendet. Regeringen får inte tycka till eller lägga sig i de juridiska processerna.

Statsminister Stefan Löfven sa nyligen i regeringsförklaringen att urfolket samerna ska värnas, i januari tidigare i år sa han att urfolkens samernas självbestämmande och inflytande ska stärkas. Helen Öberg säger att det påverkar deras arbete med samiska frågor.

- För oss i regeringen och mig som representant för regeringen så är det självklart att samerna är ett urfolk och att det följer särskilda rättigheter med att vara ett urfolk. Det är också reglerat i flera internationella åtaganden som Sverige har gjort.

Men hur blir det då i den processen när Justitiekanslern har en annan bild. Har du någon kommentar till det?

- Justitiekanslern arbetar självständigt från regeringen. Regeringen ger ingen instruktion och har ingen dialog kring hur JK driver sina mål. De arbetar självständigt med det. Sen är det viktigt för regeringen att i vårt arbete låta de här internationella konventionerna som vi har åtagit oss att följa få genomslag. Då är sanningskommissionen en del, konsultationsordningen är en annan. Vi jobbar till exempel också nu med frågan om kvarlevor för det är en fråga som kommit upp i dialogen med samerna, och då tar vi den frågan med stort allvar och tar det vidare.

Justitiekanslern kommenterar inte frågan under pågående rättegång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio