Livsmedelsverket

Kritik mot nytt kostråd: ”Grönsakerna får stanna”

2:07 min

Mer fett – mindre grönsaker, det är Livsmedelsverkets nya kost rekommendationer till äldre personer.

En bra och varierad kost är viktigt i alla åldrar, men det är särskilt viktigt hos äldre med sämre aptit. Som en del av regeringens arbete med att förebygga fallolyckor har Livsmedelsverket fått i uppdrag att ta fram nya råd kring mat och måltider.

Risken för att skada sig ökar i samband med att många äldre får minskad aptit med åren. Att aptiten minskar just bland äldre kan bero på flera orsaker.

– Dels beror det på det fysiologiska, att törst och hunger minskar och man kan få svårare att tugga och svälja, dels känner sig många ensamma. Man kanske mister en partner eller tappar rutinen av att äta lunch tillsammans med andra när man slutar jobba. De flesta äter bättre tillsammans med andra, säger Inger Stevén, dietist på Livsmedelsverket.

För lite mat och dryck kan leda till svagare muskler och försämrad balans, vilket ökar risken för att ramla.

– Finns det inte tillräckligt med energi i maten vi äter kommer kroppen välja att göra energi utav proteinet i maten men även av proteinet vi har i kroppen, det vill säga av musklerna, förklarar Inger Stevén.

Livsmedelsverkets rekommendation är att den som är över 65 år bör äta en proteinrik kost för att bevara starka muskler och skelett samt få bättre ork, immunförsvar och sårläkning. Lite extra muskler kan också minimera riskerna vid en fallolycka.

Det handlar om att ta bort grönsaker och frukt, och istället addera mer protein och fett. De nya kostråden tas inte emot full ut av alla i målgruppen, som är 65+.

– Det tycker jag inte är bra, grönsakerna får stanna, säger en man som Ekot har pratat med.