Socialtjänsten:

"10-åringar langar knark i Gävle"

2:20 min

Socialtjänsten i Gävle varnar för att missbruk av kokain ökar bland allt yngre skolungdomar. Det finns exempel på att 10-åriga barn fungerar som knarklangare och på att kokain utgör en accepterad partydrog på Gävles nöjesställen.

Kokain vinner terräng i Gävle och missbruket kryper ner i åldrarna. Det säger socialförvaltningens socionom Annika Molander som särskilt jobbar med tidig upptäckt av drogmissbruk på Gävles skolor.

– De yngsta som hanterat knark som cannabis, tabletter och kokain har varit barn i 10-årsåldern! De använder inte droger själva, men säljer för att tjäna pengar, säger hon.

Det råder ingen tvekan om att den knarkhandeln är organiserad.

– I högsta grad! Det är äldre ungdomar som styr väldigt små, icke straffmyndiga barn att göra sådana saker, säger Annika Molander.

Cannabis är största ungdomsdrogen men kokainet ökar snabbt. För sex år sedan visade stickprov i avloppsvattnet på mindre än 24 förbrukade kokaindoser per dygn i Gävle. I dag har siffran stigit till runt 300 doser per dygn.

Det är också fyra år sedan Annika Molander för första gången någonsin drogtestade en skolelev positivt för kokain, idag är det vardag, säger hon.

– I dag är det flera test per vecka som är positiva. Det trots att jag uteslutande jobbar med högstadie- och gymnasieelever!

Kokainbruket har normaliserats, säger Annika Molander:

– Den största och mest oroande användningen är partydrogandet på Gävles krogar. Ungdomar kan med tanke på sin vikt välja kokain istället för öl, berättar hon.

Socialtjänsten har fyra fältassistenter plus två experter på tidig upptäckt av narkotika i skolan som frontsoldater i kriget mot knarket. Polisens knarkspanare, liksom Gävles ungdomspoliser försvann däremot i samband med Polisens regionalisering 2015. Att det resulterat i att knarket nu flödar är tydligt, menar Annika Molander.

– Vem som helst kan gå ut på Gävles gator och hela dagarna se att knarkförsäljning oavbrutet pågår. Om jag kan se det borde också polisen kunna göra det, säger hon.