Konjunkturprognos

Industrin spår sämre tider

2:21 min

Det har skett en tydlig avmattning i svensk basindustri efter sommaren, det skriver Industriarbetsgivarna i en ny konjunkturprognos.

Nedgången är brantast inom stål- och metallindustrin, enligt chefsekonom Kerstin Hallsten.

– Stämningsläget där är mycket sämre än normalt och även inom skogsindustrin är stämningsläget sämre än normalt, säger hon.

Basindustrins arbetsgivarorganisation lutar sig bland annat mot Konjunkturinstitutets senaste undersökning och egna samtal med medlemsföretag i sin bedömning av konjunkturen.

I våras sa Industriarbetsgivarna att risker som handelskonflikter och brexit gjorde att vi låg farligt nära en lågkonjunktur. I dag säger chefsekonom Kerstin Hallsten att det snabbt blivit sämre, till exempel för företag som är nära kopplade till tysk bilindustri.

– Företagens syn är att det går fort. Det är en anledning till att vi reviderar ned våra prognoser, vi säger att en del av den riskbild vi hade förut har realiserats.

Tillväxten enligt Industriarbetsgivarna landar på 1,2 procent i år och 1,1 nästa år, det är lägre än vad de flesta andra bedömare tror. Arbetslösheten väntas stiga till 7,5 procent nästa år, det är i stället högre än vad andra tror.

– Företagen säger just så, deras anställningsplaner är att göra sig av med folk.

Enligt Kerstin Hallsten blir lägre kostnader än konkurrenterna viktigt för svenska industriföretag nu.

– De företag som kan hantera sin kostnadsmassa kommer vara de som klarar sig bäst i den nedgång vi ser framöver.

Om drygt en månad väntas fackförbunden inom industrin komma med lönekrav. Erica Sjölander är nationalekonom och kanslichef där.

– Det jag tycker är viktigt att komma ihåg är att nedgången sker från en väldigt hög nivå där många svenska företag har legat på all time high när det gäller omsättning och lönsamhet. Jag ser inte lönebildningen som nyckeln till att klara en nedgång utan det krävs andra åtgärder i första hand, säger Erica Sjölander.