70 år

Patriotiskt firande av kinesisk nationaldag

2:04 min

Folkrepubliken Kina firar med stor militärparad. Firandet har föregåtts av månader av propaganda.

I propagandan ingår en nationalromantisk utställning om Kinas bedrifter de senaste 70 åren. En av besökarna var studenten Liu.

– Utställningen ger en fullständig bild över de senaste 70-årens framgångar för Kina, säger Liu, den visar var våra tekniska underverk och styrka kommer ifrån, säger han.

Lius intryck är lätt att förstå, för utställningen innehåller en fullkomlig överdos av Kinas tekniska och politiska framgångar allt sedan Folkrepublikens grundandes år 1949.

Allt obehagligt i landets moderna historia har suddats bort: Det stora språnget framåt, till exempel, där tiotals miljoner kineser svalt ihjäl i slutet av 50-talet nämns endast som en parentes.

Propagandan inför 70-årsdagen idag har varit mycket omfattande. Banderoller på gatorna, i tunnelbanan patriotiska propagandafilmer och i sociala medier uppmaningar att hylla "fosterlandet".

Utställningsbesökaren Chen säger att alla kineser måste ta ansvar för landets framgång.

– Som kines älskar jag Kina, jämt och ständigt, säger Chen. Föds man här, så måste man älska sitt fosterland, säger han.

Militärparaden idag uppskattas till en av de största någonsin i Kina: Flygplan, ballistiska långdistansrobotar och 15 000 soldater. Men det är få som får se den med egna ögon. På grund av säkerheten får endast ett fåtal utvalda stå längs med Långa fredens aveny i Peking när paraden passerar. Övriga får titta på tv.