P4 Örebro granskar

Örebrokompaniet har betalat flera miljoner utan upphandling

1:43 min

Örebrokompaniet har betalat omkring tre miljoner på knappt två år till två bolag utan att ha följt lagen om offentlig upphandling.

Örebrokompaniet har vid minst två tillfällen de senaste två åren anlitat bolag utan att annonsera och genomföra upphandlingar.

– Jag tycker att det är allvarligt helt klart, sen får man inte glömma att vi är ett litet bolag med 15 anställda och 30 miljoner i omsättning. Vi har inte de här kunskaperna, det är ingen ursäkt men kanske en förklaring. Vi har brustit i våra rutiner, säger Christer Wilén vd.

I samband med Örebrogalan 2018 anlitades ett evenemangsbolag i Stockholm. Budgeten för galan låg på 1,8 miljoner kronor – tre gånger över gränsen för när en offentlig upphandling ska göras.

I det andra fallet hade Örebrokompaniet 2014 upphandlat ett företag för reklambyråtjänster – men avtalet med reklambyrån gick ut i maj 2018 och därefter har nästan två miljoner konor betalats ut.

– Efter att ni från Sveriges Radio var i kontakt med oss så har vi stoppat vidare beställningar och vi har också startat upp en ny upphandling av reklambyråtjänster, säger Christer Wilén.

Han ser allvarligt på det inträffade och säger nu att de kommer att ta hjälp ifrån kommunens upphandlingsenhet för att det inte ska inträffa igen.

– Det är klart att det är två gånger för mycket och vi får helt klart skärpa oss. Vi ska ta hjälp av upphandlingsenheten på Örebro kommun för att utbilda oss. Det är ganska givna slutsatser jag gör utifrån det här, säger Christer Wilén, vd på Örebrokompaniet.