Nyval

Nytt parti hotar splittra den spanska vänstern

2:22 min

I Spanien har valkampanjen inför nyvalet den 10 november inletts och Socialistpartiet tros bli största parti även denna gång.

Men det finns risk för en splittring på vänstersidan i politiken på grund av hotet från ett nytt parti. Det märktes i Socialistledaren Pedro Sanchez tal när han igår inledde partiets valkampanj:

– Ju fler partier som konkurrerar, desto tydligare blir det att bara ett parti kan garantera en stabil och progressiv regering, bara ett parti kan bryta blockeringen, sa Socialistpartiets ledare Pedro Sanchez i sitt tal.

Att Socialistpartiet och vänsterrörelsen Unidas Podemos inte lyckades enas om en regering efter valet i april kan visa sig kostsamt.

Även om Socialistpartiet högst troligt blir största parti igen, så utmanas båda partierna nu av en ny konkurrent, det regionala socialdemokratiska Más Madrid. En av det partiets ledare är Iñigo Errejón, en av grundarna av partiet Podemos, som han lämnade i början av året.

Under namnet Más País planerar partiet att ställa upp i allians med andra partier i 18 regioner runt om i landet, det kan leda till att partiet tar plats i den spanska kongressen och påverkar den nationella politiken.

CUP, ett radikalt vänsterparti i Katalonien kommer också att ställa upp i valet. Det kan leda till att även de katalanska rösterna splittras, vilket det Socialistpartiet ERC kan förlora på.

Den katalanska självständighetsrörelsen har blivit ett rött skynke i den nationella politiken.

Pedro Sanchez har skärpt tonen efter ytterligare provokationer som nyligen då en grupp katalanska aktivister greps misstänkta för att ha planerat en aktion i samband med att domen mot de frihetsberövade separatistiska politikerna kommer inom kort. Sanchez sa att ”lagen går först – därefter följer dialog”.