Japan börjar jaga val igen

1:50 min

Den kommersiella valjakten kritiseras hårt av andra länder och miljöorganisationer. Men valindustrin tycker det finns tillräckligt många valar för att kunna jaga igen.

I norra Japan i hamnstaden Kushiro förstår man inte riktigt varför omvärlden är så kritisk.

– Äntligen kan jag få leverera bra kött, säger fiskaren Takashi som har jobbat som fiskare och valjägare sedan han var 20 år innan han hoppar på båten för att ge sig ut över dagen och jaga.

Sex timmar senare kommer de tillbaka till hamnen med två vikvalar på båtarna, de väger nära fyra ton var. Deras munnar gapar öppna när de och hissas upp för att lastas på en bil, köras in i en hall där de styckas upp.

Ett kontroversiellt beslut

I somras så drog sig Japan ur Internationella valfångstkommissionen, IWC, som sedan 80-talet förbjudit kommersiell valjakt eftersom antalet valar minskade kraftigt, och landets beslut har kritiserats hårt.

Totalt ska man döda 227 valar fram till slutet av 2019 och en av de tre sorterna som kommer jagas är listad som utrotningshotad.

Här inom valindustrin tycker man dock att valarna nu är tillräckligt många för att jaga igen, och att det är dubbelmoral att kritisera jakten.

– När man föder upp kor så förstör man miljön och sågar ner träd, säger Yoshifumi Kai, ordförande i en valjaktsförening.

Japan har egentligen hela tiden fortsatt att jaga val, årligen har man dödat 100-tals valar i vad som sagts vara vetenskapligt syfte, köttet har hamnat på restauranger då också. Skillnaden nu blir att jakten kommer ske bara på japanskt vatten.

Yoshifum Kai säger att man kommer jaga ansvarsfullt, men är samtidigt oroad över hur det ska gå med vinsten när det finns en begränsning på hur många valar som ska jagas.