Färre japaner äter valkött

1:45 min

Tidigare så var valkött en stor proteinkälla i Japan och många äldre ser nostalgiskt på traditionen med köttet. Men många unga har aldrig smakat valkött.

– Jag serverar lika mycket då och nu enda skillnaden är att det blir godare, eftersom fiskarna kan fokusera på köttets kvalitet inte på forskning, säger Tanaka som driver en restaurang som serverat valkött i 20 år.

På menyn på hans lilla restaurang i en hamnstad i norra Japan finns valsashimi, val-kotletter och valbacon. Här och var står små prydnader med valar på.

Japan har dragit sig ur Internationella valfångstkommissionen som förbjöd kommersiell jakt på 80-talet.
Landet har dock fortsatt jaga val hela tiden i vad man kallat vetenskapligt syfte, och köttet har hamnat i butik och på restaurang även då.

Japans valjakt har kritiserats hårt, och en av sorterna som börjar jagas nu är utrotningshotad.

Tidigare del av matkultur

Efter andra världskriget så var valkött en stor proteinkälla i Japan och många äldre ser därför nostalgiskt på traditionen med köttet. Just tradition och matkultur används som argument för valjakten. Men konsumtionen har gått ner väldigt mycket. Många unga i Japan har aldrig ätit val.

Chie är med sina kompisar på restaurangen, de har beställt in val-bacon, det är första gången hon smakar valkött

– Man äter det inte så ofta, men min mamma brukade äta det i skolan, säger hon.

– Jag har förstått att många inte vill att vi ska äta det. Det är vår tradition och jag tycker det är en svår fråga, säger hennes kompis Mutsumi.