Jobb

Patrik Lundh fick fast jobb som glasmästare i Nynäshamn

3:20 min

Som tonåring var Patrik Lundh blyg, tittade inte folk i ögonen och hade svårt att koncentrera sig i skolan. Men som vuxen har han lyckats mycket bättre.

Han har ett fast jobb som glasmästare i Nynäshamn och så här beskriver han sitt liv idag:
– Det är en extrem skillnad. De första tjugo åren var nog de jobbigaste. Hela min uppväxt var extremt jobbig; mycket mobbning, missförstådd väldigt ofta, men jag hade ju svårt att prata också när jag var liten, så jag sa saker som jag inte menade fast jag menade något annat. De här senaste fem åren har det blivit en extrem skillnad i alla fall.

Hur då kan du berätta?
– Ja men ända sedan jag började att jobba här så har det blivit en stor skillnad, för sju år sedan. Jag hade lite jobbigt i början här men sedan skärpte det till sig.

Troligen har Patrik adhd och Aspergers syndrom, som är en form av autism, men han har inte fått någon diagnos av vården ännu.
Det här är något som han ska utredas för nu i höst.
Ganska sent alltså, med tanken på att Patrick är 31 år gammal.

Och Patriks chef Benny Eng kommer ihåg hur svårt det var för Patrik på jobbet i början:
– Han var tvungen att få allt perfekt, i början fick han stora vredesutbrott, grejer flyger och han bara gick härifrån.

Med mycket tålamod och övning så har allt det här lugnat ner sig. Och så småningom anställdes Patrik på ett fast jobb från att ha varit praktikant.
Men vad gör han då?
– Kittar väldigt många fönster, byter isolerglas, får ta hand om kunder men det har blivit bättre med åren här så det är bara att fortsätta. Och fakturera har jag börjat att lära mig just nu.

Som ung gick han i särskolan. Det var en tid han minns som jobbig.
Men det fanns en lärare där som var avgörande för Patrik, när han var i 15-års åldern och som fick Patrik att titta sig i spegeln.
Han undrade: "Varför går du så kutryggig och har kepsen nere hela tiden?". Jag hade aldrig tänkt på hur jag gick och då märkte jag vad han menade: att jag ser lite dum ut. Så jag började att räta upp ryggen och titta upp mer mot folk i ansiktet och då fick jag en annan respons av människor då.

Patrik har många kontakter med kunder

Troligen har Patrik autism och då kan det vara svårt i kommunikationen med andra människor. Men idag har han ofta kontakt med kunder:
– Vissa är trevligare än andra, vissa har jag väldigt svårt att läsa av. Vissa har jag lättare att prata med men jag har märkt att man har blivit mer social.

Det är ett stort steg?
– Ja för jag vill absolut inte prata med folk förut utan jag ville vara själv för det mesta.
– Hur är livet idag för dig?
– Mycket bättre, bättre självförtroende, mår bättre i kroppen,
man är inte lika stressad längre.

Och flickvän och fast jobb har du!
– Ja.

Säger du och ler!
– Ja, jag vet inte vad jag ska säga där.