Nytt koncept kan ge miljövänligare batteri

2:35 min

Miljövänligare batterier behövs när vårt behov av att lagra energi ökar. Forskare vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg har tagit fram ett koncept för en ny typ av aluminiumbatterier.

Niklas Lindahl, forskare på institutionen för fysik på Göteborgs universitet visar labbet där batteriforskningen går på högvarv:

 – Nu befinner vi oss i preparationslabbet där vi förbereder materialen vi vill jobba med, och i det här batteriet jobbar vi från aluminiumfolie mot en organisk katod.

Det är ett nytt batterikoncept som forskare på Chalmers i samarbete med National Institute of Chemistry i Slovenien har tagit fram.

Idén bygger på att anoden och katoden i batteriet består av aluminium respektive ett material som är uppbyggt av en kolbaserad molekyl, berättar Patrik Johansson, professor vid institutionen för fysik på Chalmers:

– Ja, det vi har velat göra sedan ungefär fem, sex år tillbaka är att titta på om vi kan använda aluminium som är en metall som har ganska bra egenskaper fundamentalt sett, som en aktiv del i ett batteri. Och nu har vi lyckats göra det tillsammans med en organisk motelektrod, vilket gör att vi i det här batteriet inte har något behov av några tungmetaller.

Aluminiumbatterier är fortfarande relativt nya inom forskningsvärlden och finns ännu inte på marknaden.

Patrik Johansson betonar att det koncept man tagit fram handlar om grundforskning, men jämfört med litiumjonbatterier så innebär det här batteriet att man använder råvaror som det finns gott om vilket kan innebära mindre miljöpåverkan.

Chalmersforskarna tror dock att det här är batterier som kan komma att bli komplement. Till exempel är aluminiumbatterierna knappt hälften så energitäta som litiumjonbatterierna i nuläget.

– Såsom batterikonceptet ser ut i dag, så är det ändå så att spänning på batteriet sätter vissa gränser. Så därför tror jag att det är storskalig lagring av sol och vindenergi som är det som våra batterier lämpar sig för snarare än fordonsapplikation, det finns inneboende förutsättningar i konceptet som gör att det snarare lutar mot det ena än det andra, säger Patrik Johansson.