Migrationsverket

Kritik mot beskedet att utvisa till Syrien

2:15 min

Migrationsverket öppnar för att genomföra utvisningar till Syrien. Nu reagerar syriska organisationer på beskedet.

Migrationsverket har börjat undersöka möjligheterna att genomföra utvisningar till Syrien. Syriska organisationer som Ekot har pratat med reagerar nu på Migrationsverkets beskrivning av säkerhetsläget i landet.

– Jag blev förvånad faktiskt över det här beskedet. Och risken är väldigt stor för oppositionella om de ska lämnas tillbaka till Syrien från Sverige, att regimen kommer att arrestera dem, säger Nadia Alhaj, ordförande i Föreningen Syrien Sverige.

I slutet av augusti kom Migrationsverket med ett nytt rättsligt ställningstagande angående Syrien. Beslutet innebär att Migrationsverket inte längre kommer att ge asylsökande uppehållstillstånd enbart på den grund att de kommer från Syrien. Nu klassas vissa områden som möjliga att leva i, om det inte finns en individuell hotbild. Ställningstagandet öppnar också för möjligheten att utvisa personer till Syrien, till exempel till Damaskus. Det säger Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer.

– Vi har bedömt det som så att om man är en resursstark person, har ekonomiska resurser utöver det vanliga, och har någon form av koppling till Damaskus, så kan man i undantagsfall förväntas ta skydd i Damaskus, säger Fredrik Beijer.

Men det finns också andra provinser i Syrien som klassas som möjliga att leva i. Bland annat i den norra provinsen Al Hasakah. Shiyar Ali är representant i Sverige för den självstyrande administrationen i norra Syrien, där flera minoriteter ingår. Och han tycker att Migrationsverkets bedömning är korrekt.

– Ja, i princip så tycker vi att Migrationsverket gör rätt. Men i praktiken ser vi att det blir lite svårigheter. Som alla vet så har det här kriget pågått i flera år. Vattenförsörjning finns inte, det dagliga livet fungerar inte som det ska fortfarande. Och där behöver vi hjälp, säger Shiyar Ali.

Och Syriska riksförbundet säger att de också tycket att Migrationsverkets beslut är riktigt, men menar att den ekonomiska situationen i landet är mycket svår, och förespråkar därför att sanktionerna mot Syrien hävs, vilket de tror skulle underlätta återetablering.

Men Nadia Alhaj, i föreningen Syrien Sverige, håller inte med. Hon tycker inte läget i landet är stabilt nog för att verkställa utvisningar, undantaget anhängare av Assad-regimen.

– Inte för de som är pro-Assad, jag tror inte att de har något stort hot, säger Nadia Alhaj.