EU-parlamentet

Inget grönt ljus för Ylva Johansson

2:23 min

Sveriges kommissionärskandidat Ylva Johansson blev inte godkänd i EU-parlamentet. Parlamentarikerna vill ställa ytterligare frågor, särskilt om hur hon ämnar lösa migrationsfrågan. Johansson själv säger att det är rimligt att svara på fler frågor men hon kommer inte kunna ge mer konkreta löften när det gäller EU:s asylpolitik.

– Jag kommer inte att kunna ge detaljer om det som måste ingå i en förhandling om en ny pakt om migration och asyl. Jag kan inte bakbinda mig med löften till parlamentet.

I utfrågningen tidigare idag i EU-parlamentet gav Ylva Johansson inga konkreta besked hur hon ska lösa upp knutarna i den svåra migrationsfrågan som EU-länderna bråkat om i flera år.

Hon planerar att träffa alla EU-länder för att prata med dem och innan det är gjort vill hon inte ge mer konkreta besked om vägen framåt.
Utskottet i parlamentet vill dock ha tydligare besked. I utskottet sitter bland andra moderaten Tomas Tobé

– Vi förstår alla att det finns många låsningar, men vi kan inte bara få till svar att svaren kommer senare. Vi måste åtminstone veta vad hon vill uppnå och vilka vägar som hon tycker är mest realistiska, säger Tomas Tobé

Enligt Tobé var det flera partigrupper, från höger till vänster, som inte var inte nöjda med de svar de fick av Ylva Johansson, och det gäller inte bara migrationsfrågorna.

Vissa frågar sig om hon har tillräckligt djupa kunskaper om säkerhetsfrågor, enligt Tobe. Därför begär utskottet att Ylva Johansson ska svara på nya frågor skriftligt.

Frågorna skickas imorgon och hon har då 48 timmar på sig att besvara dem. Om hon inte blir godkänd efter det – så väntar ny utfrågning i parlamentet.

Ylva Johansson själv känner dock att hon i grunden gjorde en bra utfrågning och att hon kommer bli godkänd senare.

– Jag tycker att det gick bra för mig i förhören, säger hon.