Kriminellt nätverk

Polisen: Black Axe har etablerat sig i Stockholm

2:22 min

Ekot kan i dag berätta att det kriminella nätverket Black Axe har etablerat sig i Stockholm. Det visar underrättelserapporter vid Stockholmspolisen. Efter det omfattande åtalet i Göteborg, som kom i går, varnar nu polisen för det världsomspännande nätverket.

I Göteborg åtalades i går 15 personer i en stor härva som nystats upp efter internationellt samarbete mellan polis och tull i olika länder. Åtalen gäller synnerligen grova narkotikabrott och stora beslag av kokain och heroin har gjorts.

I utredningsmaterialet finns det enligt Tullverket uppgifter som pekar på en koppling till Black Axe – som kallas den nigerianska maffian. Nu visar underrättelserapporter vid Stockholmspolisen att det här kriminella nätverket även har etablerat sig i Stockholm.

– Det är en kombination av operativt arbete, förundersökningar och gripanden. Men även underrättelseinformation. Vi lägger pusselbitar helt enkelt, säger Lennart Karlsson, insatsledare vid område Klara i Stockholm.

Organisationen använder sig, enligt polisen, bland annat av juju - en nigeriansk variant av voodoo. De förmår migranter som kommit till Sydeuropa att agera knarkkurirer och hamna i både prostitution och narkotikahandel, genom att hota dem att utplåna deras själ med hjälp av hårstrån och nagelbitar från offren.

Migranter från västafrikanska länder lockas även till Sverige med löfte om jobb – jobb som enligt insatsledare Lennart Karlsson inte finns när de väl hamnat här. I stället tar Black Axe medlemmar över och leder offren in i kriminalitet.

Lennart Karlsson säger att det bland annat är underrättelserapporter som visat att Black Axe nu etablerat sig i huvudstaden. Polisen har märkt av en kraftig etablering bara de senaste åren.

– Den riktigt tunga etableringen har väl skett senaste fem åren, säger Lennart Karlsson.

Larmen om att Black Axe arbetsmetoder blivit mer synliga i Stockholm kommer från olika håll, enligt Lennart Karlsson. Men en stor del av rapporterna kommer från en särskild moské i Stockholm med anknytning till västafrikanska länder, såsom exempelvis Nigeria.

Polisen säger sig ha ett bra samarbete med moskén, som titt som tätt larmar om nya offer som lockats till Stockholm från Sydeuropa.

– Moskén här hör av sig till oss. De träffar ofta människor som fått höra att de ska hit och få kontakter för att få jobb. Men så hänger Black Axe-medlemmarna utanför och lockar med dem, säger Lennart Karlsson.

När vi går längs Sergelgatan i centrala Stockholm ser plötsligt Lennart Karlsson en man som han känner igen.

– Här kommer en kille som jag känner igen som gatuförsäljare. Han känner igen mig också. Han är gatusäljare åt organisationen. Men det är inte alltid så att han ens vet om det. Det är här som inslaget med människohandel kommer in. Den här organisationen jobbar med både prostitution och narkotikahandel.

Hur ser det ut framåt för Black Axe?

– Enligt min uppfattning så är det här ett av världens mest effektiva brottssyndikat. Så tyvärr för vår del, så har de nog en ganska ljus framtid, säger Lennart Karlsson.