Saknar regelverk

Förslag på skärpta krav för skönhetsbranschen

2:21 min

Regeringen föreslår nu skärpta krav för skönhetsbranschen.
Om förslaget blir verklighet innebär det att den som vill göra en skönhetsbehandling i framtiden kan räkna med samma skydd och säkerhet som andra patienter.

– Den som gör rena skönhetsoperationer, behandlingar eller injektioner kommer att omfattas av samma patientsäkerhet som patienter inom hälso- och sjukvården. Det kommer att finnas en 18-årsgräns och de som utför de här operationerna måste vara specialistutbildad, legitimerad personal, säger socialminister Lena Hallengren.

Det var TV4-nyheterna som i morse berättade om det nya lagförslaget som alltså först nu kan bli verklighet. Men redan 2012 föreslog Socialstyrelsen att reglverket skulle förändras. Som det är idag gäller nämligen inga av de lagar som skyddar andra patienter om de drabbas av en skada. Socialministern säger att de utredningar som tidigare gjorts inte har varit tillräckligt bra och att det är därför som lagförslaget har dröjt.

– Det är bra att det äntligen är på plats, att vi inte har lagt fram en lagstiftning som inte har hållit måttet. Nu har vi tagit de bra delar som funnits i de tidigare utredningarna och lagt fram en lagstiftning som vi tror kommer att svara på de förväntningar som finns.

Utöver strängare krav på de som utför behandlingarna måste också klinikerna teckna en försäkring så patienten har större chans att få ersättning om något går fel vid behandlingen.

Och berättelser om läckande bröstinplantat och läppar som spricker efter ett ingrepp har skrämt många. Riikka Velteim sitter i styrelsen för svensk förening för estetisk plastikkirurgi och jobbar också som plastikkirurg. Hon välkomnar det nya lagförslaget.

– Sverige är det mest oreglerade landet i hela Europa på det här området. Det här har gått fort de senaste tio åren, många vill göra behandlingar och då har vi inte hunnit med, så det här är en väldigt viktig fråga för oss.