Arktiskt forum i Umeå

Ann Linde vill se mer EU i Arktis

2:02 min

EU bör engagera sig mer i arktiska frågor, både kring klimat och säkerhetspolitik. Det anser Sveriges utrikesminister Ann Linde apropå EU-Arktismötet i Umeå.

– Det som händer i Arktis påverkar hela EU. Arktis klimat och miljö betyder så mycket, säger Ann Linde till Ekot.

Det första EU Arctic Forum i Umeå den 3-4 oktober lockar runt 700 politiker, akademiker och andra från ett 30-tal länder. Fast konferensens tänkta affischnamn, EU:s utrikeschef Federica Mogherini, har nu valt att inte komma.

– Federica Mogherini avgår ju snart som kommissionär, och hon hade några länder som hon inte hade besökt. Hon var tvungen att göra det, och då fanns där inte tillräckligt med dagar, säger Ann Linde.

– Eftersom en kommissionär redan deltar, miljökommissionär Karmenu Vella, så gjorde man den prioriteringen.

Utrikesministern vill gärna att EU engagerar sig mer, även med pengar, i forsknings- och klimatprojekt i Arktis. Hon ser också EU som viktigt när det gäller säkerhetspolitiken i Arktis.

– Stormakterna har ju blivit mer och mer intresserade. Då är det oerhört viktigt att EU hjälper till så att det blir en fredlig, samarbetsinriktad, konstruktiv del av världen, och inte en del som innehåller medlemmar i EU och EES som blir konfrontativ, full med spänningar och sådant som stormaktskonflikter i värsta fall kan leda till, säger Ann Linde.

– Så det är ett jättestort intresse för EU! Jag tycker ändå att EU har, sakta men säkert, gått i riktningen av att vara mer intresserat.