UKRAINA

Samtal mellan Putin och Zelenskyj i Paris kan vara nära

2:19 min

Mycket pekar nu på att det kommer att bli samtal i Paris mellan Ukraina och Ryssland för att försöka nå en lösning på kriget som pågår i Östra Ukraina. Ukraina har nu gått med på att det ska hållas val i de östra delarna av landet.

– De huvudsakliga hindren för att påbörja samtal i Normandieformatet är nu undanröjda och jag tror att ett datum kommer att bestämmas ganska snart, sa president Volodymyr Zelenskyj.

Det handlar om samtal mellan honom själv, den ryske presidenten Vladimir Putin och de två EU-medlarna i det som kallas Normandiegruppen. Den franske presidenten Emmanuel Macron och den tyska förbundskanslern Angela Merkel.

För att dom här samtalen ska bli av har ett ryskt krav varit att Ukraina ska gå med på att lokala val hålls i Donetsk och Luhansk. Ukrainska områden som kontrolleras av separatister, understödda av Ryssland.

Om detta verkligen blir av – vilket inte alls är säkert – då står parterna inför stora utmaningar. Soldater och vapen ska dras tillbaka, Ukraina ska återfå kontrollen, ukrainsk lag ska gälla, alla partier ska kunna ställa upp och valen ska sedan anses vara fria av internationella observatörer.

– Val kommer inte att hållas under vapenhot, absolut inte, sa också Volodymyr Zelenskyj.

Kriget har pågått i mer än fem år, mer än 13 000 människor har dödats och många fler skadats. I öst, speciellt längs med frontlinjen, vill de flesta så klart ha fred.

Det här ses av vissa som en framgång, att det blir samtal mellan de parter som faktiskt i verkligheten utkämpar kriget, Ryssland och Ukraina.
Att försöka åstadkomma fred är också inrikespolitiskt i Ukraina ett av Zelenskyjs viktigaste vallöften. Men det finns också de som nu är mycket kritiska.

– Vi får inte på det här sättet kasta bort mekanismerna som faktiskt sätter press på att utländska ockuperande styrkor ska ut ur Ukraina, att olagliga miliser ska avväpnas och att internflyktingar ska kunna återvända hem, det sa den förre presidenten Petro Poroshenko.

En annan fråga, som i bakgrunden kastar en lång skugga över de eventuella samtalen är vad som ska hända med det av Ryssland annekterade Krim.