Kartläggning

Allt färre jobbar som kassapersonal

1:57 min

På fyra år har kassapersonalen minskat med 30 procent. Från nära 7 000 till nära 5 000, det visar en kartläggning som fackförbundet Handels har gjort.

Kassabiträdet Dubravka Stanojevic beklagar utvecklingen.

– Jag har suttit 70 procent av min arbetstid i kassan. Jag kan allt om kassan, kan man säga. När jag började här var kassapersonalen mellan 80 och 100 personer, och idag är vill mellan 20 till 25 personer. När jag började för 24 år sedan så hade vi 25 kassor. Idag har vi 40 kassor, av dem har 6 kassor bemanning. De övriga 34 är självskanningskassor.

Kassabiträdena blir allt färre, konstaterar fackförbundet Handels, som har gjort en kartläggning av ren kassapersonal i butiker där det finns ett kollektivavtal. På fyra år har kassabiträdena minskat med 30 procent – från nära 7 000 till nära 5 000.

Många gånger beror minskningen av kassapersonalen på att butiker har infört självskanningskassor. Då sköter kunderna själva betalningen i kassan.

Och minskningen av kassapersonal syns i hela detaljhandeln, säger Stefan Carlén, utredningschef på Handelsanställdas förbund som också ser att den ökade digitaliseringen i butiker skapar nya arbeten i form av it-support och underhåll både för både kassor och betaltjänster.

– Vi ser ju i statistiken att antalet som har ren kassapersonalyrken, de blir färre och färre, medans vi också kan se att butikssäljarna blir fler. Så nog kommer det att finnas kassaarbeten kvar. Det kommer det att göra, men vi tror att den här trenden med att allt färre jobbar i kassorna den kommer att fortsätta.

Kassabiträdet Nancy Abedel Daim har arbetat som kassabiträde i 20 år. I livsmedelsbutiken där hon arbetar har kassapersonalen minskat från hundra personer till tjugo anställda. Minskningen av personal tycker hon leder till ökad stress och sämre service.

– Jag är gammalmodig. Jag tycker om att det ska finnas folk i butiken som hjälper kunder. Man mår mycket bättre både som arbetare och som kund av det.