Lever i exil

Han kämpar för yttrandefrihet i Vietnam

2:00 min

I Vietnam är situationen svår för bloggare och journalister. Myndigheternas förföljelse gör att journalister måste byta bostad hela tiden.

I Sydostasien finns en stor oro för bristen på yttrandefrihet. I Vietnam, med kommunistiskt styre, är det komplicerat arbeta för att få ut information.

Journalisten Long Trinh från Vietnam leder organisationen Legal Initiatives for Vietnam med webbaserade tidningar. Det är ett sätt att bygga en grund för självständiga medier med högkvalitativ journalistik.

– Vi ser många brott mot de mänskliga rättigheterna i hela samhället. Bloggare och journalister utsätts både på nätet och i det verkliga livet. Vietnam är i nivå med Kina och Nordkorea, bland de sämsta på Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex, säger Long Trinh.

Long Trinh lever i exil och Ekot fick en intervju när han var på Sverigebesök.

– Kommunismen föll i Östeuropa och Sovjetunionen för 30 år sen men den överlevde i Vietnam och dominerar fortfarande hela det politiska systemet, säger han.

– Vietnams regering kan inte kontrollera internet lika mycket som Kina kan, men falska nyheter och hat sprids mot oliktänkande.

Myndigheterna försöker stänga webbsidor med hjälp av Facebook och Google. Utsatta journalister måste flytta mellan boenden hela tiden, de blir slagna av poliser och fängslade. Svårast är det att rapportera om politik, enligt Long Trinh:

– Men det finns otroligt modiga människor som inte ger upp, betonar han.

Hans förhoppning är att Sverige och EU ska sätta mer press på Vietnam och andra länder där mänskliga rättigheter inte är en självklarhet.

– Överge inte själva demokratiska värderingar i Europa för snabba lösningar, uppmanar han.