"Joker" – Joaquin Phoenix briljerar i mästerlig skurksaga

2:02 min

Joaquin Phoenix gör en av sitt livs roller när han gör ett skört och känsligt porträtt av serieskurken Jokern.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: "Joker"
Regissör: Todd Phillips
Manus: Todd Phillips och Scott Silver
Genre: Superskurkfilm, Serietidningsadaption
Betyg: 5 av 5

De urlakade färgerna i de förslummade storstadsmiljöerna, där gränderna är fyllda med svarta plastsäckar på grund av en sopstrejk som aldrig verkar ta slut. Joaquin Phoenix som satsar allt och lite till i sin gestaltning av Arthur Fleck – en av Gothams förlorare som hankar sig fram på att jobba som clown, samtidigt som han drömmer om en karriär som ståuppare. Allt i den brutala och skoningslösa storstadsdjungeln, där ett mord kan vara gnistan som utlöser upplopp och gatustrider.

Det finns ekon av amerikansk 70-talsfilm överallt i "Joker", som redan från första bildrutan känns som en innerlig hyllning till en av de främsta amerikanska filmepokerna. Men det här är också serietidningsfilmen som jag längtat efter, så länge. När syndafloden av filmer med figurer från Marvel- och DC-serietidningarna blivit allt mer konforma specialeffektsuppvisningar, så känns det här som en film som ger mig hopp om genren igen. Och Joaquin Phoenix instabile och vansinnige Joker är också den av filmtolkningarna som kommit närmast den skräckblandade tjusning inför superskurken som jag minns från serietidningarna när jag var liten.

En del kommer säkert att irritera sig på Joaqin Phoenix intensiva method acting-hantering av den här rollen. Men själv tycker jag att varenda spasm och ryckning känns motiverad, i den här historien som långsamt trappas upp tills Jokern blir den ikoniska figur som vi vet att han ska bli. Men när galenskapen till sist blommar ut så beror det snarare på ett nedrustat socialt skyddsnät och konsekvenserna av ett samhälle med gigantiska klasskillnader än någon medveten plan eller dröm om världsherravälde.

Filmens retroutseende till trots, så känns Jokerns historia på ett otäckt sätt helt i fas med samtiden. I tider med allt mer förenklade politiska budskap och en brutalisering av det offentliga samtalet är Jokern en obehagligt aktuell fixstjärna.