
Ny sortering ska öka återvinningen av plastförpackningar
Svenska hushåll slänger över 200 000 ton plastförpackningar direkt i soporna, utan att sortera dem, det visar Ekots granskning. Nu planeras två nya sorteringsanläggningar på fjärrvärmeverk i Stockholm och Sigtuna som skulle kunna öka återvinningen drastiskt och minska utsläppen av koldioxid.
– De här två sorteringsanläggningarna är väldigt avancerade och kommer ta ut mycket från det här avfallet som i dag går till förbränning, säger Ulf Wikström hållbarhetschef på Stockholm Exergi.
Det är till Högdalen som de plastförpackningar stockholmarna inte källsorterat utan i stället lagt i den vanliga soppåsen kommer. Här eldas de upp och blir till energi. Anläggningen drivs av Stockholm Exergi, ett företag som ägs av energibolaget Fortum och Stockholm stad.
De allra flesta plastförpackningarna i Stockholm slängs direkt i soporna istället för plaståtervinningen.
De två sorteringsanläggningarna som nu planeras på fjärrvärmeverket i Högdalen och i Brista i Sigtuna kan alltså göra stor skillnad.
– Vi tror att plaståtervinningen kan öka med faktor fem, alltså fem gånger mer plast. Det är väl kanske den mest dramatiska förändringen vi kan se i närtid, säger Ulf Wikström.
Men det skulle kunna bli ännu bättre. Som Ekot berättade i går är det mycket plast som är svår att återvinna till ny plast även när den gått till återvinning och Ulf Wikström vill att företagen som tillverkar plastförpackningar tänker om och gör dem mer återvinningsbara.
– När vi pratar om återvinning så vill vi att det ska vara riktig återvinning, det vill säga att den plast som sorteras ut faktiskt ska ersätta jungfruliga råvaror. Det är ju då vi får den stora resursvinsten, säger han.
– För att nå dit så verkar det som att kvaliteten på produkterna som ska återvinnas måste öka. De måste göras mer återvinningsbara helt enkelt. I dag är det svårt för plastindustrin att ta tillbaka plasten. Här måste man nog gå hand i hand kommuner och produktutvecklare och utveckla produkterna så att de är lättare att återvinna, säger Ulf Wikström.
Varje kilo plast som bränns upp ger upphov till utsläpp på tre kilo koldioxid. Om även andra fjärrvärmeverk följde efter och investerade i liknande sorteringsanläggningar skulle det göra en stor skillnad, säger Kåre Gustavsson, strateg på Stockholm Exergi och forskare på KTH.
– Preliminära beräkningar som vi gjort visar att det skulle kunna minska utsläppen av koldioxid med ungefär 500 000 ton per år.
Hur mycket är det?
– Ungefär en procent av Sveriges totala utsläpp, säger Kåre Gustavsson.
Följ vår granskande serie Prylarnas pris om hur våra vanligaste prylar påverkar klimatet och miljön.