RECENSION – FILM

"En komikers uppväxt" – en svart och storblommig 70-talssaga för vår tid

2:30 min

RECENSION. Jonas Gardell har skrivit manus till filmen "En komikers uppväxt" som bygger på hans bok från 1992. Rojda Sekersöz har gjort en lyhörd men självständig film.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: En komikers uppväxt
Regissör: Rojda Sekersöz
Manus: Jonas Gardell
Medverkande: Loke Hellberg, Johan Rheborg, Maria Sid, Jakob Eklund, Klara Zimmergren m.fl.
Genre: Drama
Betyg: 4 av 5

Juha har blivit komiker, en pressad, kallsvettig komiker som gräver där han står. Barndomen och utanförskapet är hans material. Det förflutna har blivit som en andra hud. En trång hudkostym som nu är hans försörjning. Vi ser hans lite köttiga nacke där han står i de blåsvarta kulisserna. ”Se mig nu då”, väser han till sig själv, i ett slags amatörterapeutiskt peptalk.

Johan Rheborg gör en helt magnifik variant av den olycklige clownen. Och regissören Rojda Sekersöz fogar skickligt ihop fragmenten av tolvåringen och den vuxne mannen. Pojken Juha i sin tajta gula 70-tals-tshirt, grimaserar i spegeln mot den ångestridne vuxne.

När en gammal klasskompis och plågoande dyker upp i logen, är det uppenbart att de maktstrukturer som etablerades i klassrummet ligger fast. Den vuxne Juha åker känslohiss rakt ner i underläget.

Filmen ”En komikers uppväxt” ligger nära boken, ibland hör jag själva replikerna. Så grundackordet finns där, det är lyhört och lojalt fångat av regissören, men filmen växer också till något större. Pungkule-humorn med Juhas pappas glappande kalsonger och Maria Sids finska mamma. Så fantastiskt bra hon gestaltar en villakvinnas desperation, fångad i delikatessköttbullarnas rike.

Dessa familjelivets pinsamheter bildar som små färgglada humoröar på filmens svarta ångesthav. Den balansakten är skickligt gjord. Det gäller bara att inte låta sig luras av de blommiga tapeterna och de konstiga glasögonen. Att vara utsatt för mobbning är inte enbart en 70-talsgrej, det är fortfarande ett livshotande tillstånd.