Ungdomsförbundet kritiskt

KD:s ledning säger nej till nationellt tiggeriförbud

2:22 min

En rad av Kristdemokraternas partidistrikt har inför rikstinget i november krävt att partiet ska byta åsikt och ta ställning för ett nationellt tiggeriförbud. Men nu står det klart att partistyrelsen säger nej.

– Vi står fast vid vårt tidigare ställningstagande, att det här löser kommunerna snabbast och bäst. Det är de som kan de lokala förutsättningarna och dessutom vet vi att lagstiftning tar tid och vi har akuta problem runt om i Sverige i dag, säger KD:s partisekreterare Peter Kullgren.

Som Ekot har berättat tidigare vill flera av Kristdemokraternas partidistrikt att det egna partiet, i likhet med Moderaterna och Sverigedemokraterna, ska ta ställning för ett nationellt tiggeriförbud.

Men partistyrelsen avslår alltså motionerna och försvarar i sitt yttrande den nuvarande hållningen: att kommuner, via den lokala ordningsstadgan, ska kunna förbjuda tiggeri på särskilda platser.

– Kristdemokratiska kommunpolitiker runt om i landet driver nu på i flera majoritetskonstellationer för att man ska försöka komma till rätta med de problem man ser, säger partisekreterare Peter Kullgren.

Ett argument från de som vill ha ett nationellt tiggeriförbud är ju att de säger att det här är ett nationellt problem – och då krävs det en nationell lösning. Hur ser du på det?

– Om det handlar om människohandel eller att människor utnyttjas på ett eller annat sätt, så som vi har sett hemska rapporteringar om, så är det klart att det är ett nationellt ansvar, genom polis och så vidare. Men, det snabbaste sättet att komma till bukt med det här är ju inte att vi drar igång en lång process med nationell lagstiftning i det här läget.

I sitt yttrande inför rikstinget framhåller partistyrelsen att "problemen måste lösas i tiggarnas hemländer" och att insatser och sanktioner bör sättas in mot de länder som inte respekterar sitt ansvar för utsatta medborgare. En viktig fråga, enligt Peter Kullgren.

– För lösningen är ju inte för människor i fattigdom att man tigger, utan det måste vara lösningar på hemmaplan, säger Peter Kullgren.

Ungdomsförbundets ordförande Martin Hallander är en av dem som har drivit frågan om ett nationellt tiggeriförbud och han är besviken över partistyrelsens ställningstagande.

Frågan avgörs på rikstinget i början av november och Martin Hallander hoppas att ombuden ska gå på hans linje.

– Om kommuner reglerar det här så kommer tiggeriet bara att flytta från kommun till kommun och det tror jag inte är en önskvärd situation, säger han.