Pekgul lämnar förort på grund av våldet

Nalin Pekgul, välkänd socialdemokratisk förkämpe för invandrartäta förorter, lämnar sin egen förort Tensta för att hon tycker den har blivit för osäker. Tensta har blivit för farligt för barnen, säger hon.

Nalin Pekgul har bott i Tensta ända sedan hon kom till Sverige från kurdiska delen av Turkiet 1980.

Hon säger till P1 Studio Ett att skälen till att familjen vill flytta är det ökade våldet och den religiösa fundamentalism som finns i Tensta.

Skottlossning utlösande faktor
Den utlösande faktorn var en händelse i samband med Tensta marknad tidigare i höst då en man skottskadades alldeles i närheten av familjens bostad.

– Jag var på väg hem med min son. Det var blod överallt. Det är inte roligt för en åttaåring att behöva se sånt, berättar Nalin Pekgul.

Rykten talade sedan om att mannen hade överlevt genom att han bar skottsäker väst. Något som också gjorde Nalin Pekgul orolig.

– Jag förstod då att det är många som går runt med skottsäker väst här. Vad är det som här hänt, tänkte jag. Är detta Tensta? Jag måste ha missat vad som hänt här de senaste åren.

Undviker komma hem sent
Nalin Pekgul berättar om hur hon numera undviker att komma hem sent på kvällen.

– Det är alltid någon som får möta mig vid tunnelbanan om jag kommer hem sent på kvällen, säger hon.

– Förut om jag var ute och såg någon förstöra så gick jag fram och var bestämd och sa till. Det gör jag inte nu. Jag aktar mig och tittar noga efter hur gamla de är. Jag som alltid tidigare har gått runt och uppfostrat dem. Det har aldrig varit problem, men idag gör jag inte så längre, säger hon.

Reagerar på fundamentalism
Nalin Pekgul som själv är muslim, har också reagerat på hur de fundamentalistiska muslimska tolkningarna växer sig starkare i Tensta. Hennes barn kommer hem och frågar varför deras mamma inte bär slöja eller varför deras familj inte går till moskén. De har också fått höra att muslimer är bättre än kristna.

– Jag tycker inte om när min son kommer hem och säger att ”mamma vi muslimer vi ljuger inte, men det gör de kristna för de har inte gud.” Det där har han inte fått av oss. Vi hade inte räknat med den här religiösa fundamentalismen, säger hon.

Lämnar med sorg i hjärtat
Nalin Pekgul och hennes familj söker nu efter en bostad i ett mer blandat område med både invandrare och infödda svenskar. Det är med sorg i hjärtat hon lämnar Tensta. På frågan vad som skulle få henne att stanna, säger hon några olika saker.

– Mer resurser från polisens sida skulle stoppa rekryteringen till de kriminella gängen. Även vi föräldrar borde tala mer med varandra så att vi kan sätta gränser och slippa påtvingas andras värderingar. Dessutom vill jag kunna känna mig säker på väg hem från tunnelbanan, säger socialdemokratiska kvinnoförbundets ordförande Nalin Pekgul.

Olof Sjölander, P1 Studio Ett
olof.sjolander@sr.se