Samtal om kärnvapen

Bekräftat: Nordkorea och USA möts i Sverige

2:36 min

Det är nu bekräftat att det blir samtal här i Sverige om Nordkoreas kärnvapen. Det är den nordkoreanske chefsförhandlaren som möter sin motpart från USA.

Helgens aviserade möte mellan Nordkorea och USA kan komma att hållas i Sverige.

– Både Nordkoreas och USA:s chefsförhandlare med sina delegationer befinner sig i Stockholm för att i helgen försöka väcka liv i förhandlingarna och förmå Nordkorea att ge upp sin kärnvapenarsenal för att Nordkoreas sanktioner då ska lyftas. Det har Ekots fått bekräftat nu, säger Ekots Utrikesreporter och tidigare Asienkorrespondent Margita Boström.

Det var i tisdags som det blev känt att USA och Nordkorea till helgen sagts sig vilja återuppta kärnvapensamtalen som strandade efter toppmötet mellan president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un i Hanoi i våras.

– Det som har saknats tidigare är vad man ska ha för agenda på ett toppmöte. Både mötet i Hanoi och det som hölls i Singapore skedde pang på mellan Donald Trump och Kim Jong-Un ledde ingenstans. Toppmötet brukar föregås av kanske flera års förhandlingar på en lägre nivå, och det här mötet ska ses i ljuset av det, säger Margita Boström.

Varför hålls mötet i Sverige?

– Sverige har en lång relation med Nordkorea, vi öppnade ambassad först utav alla där, där sköts även amerikanska ärenden. Bägge länderna har stort förtroende för Sverige, säger Margita Boström.