Hongkong

Demonstranter trotsar maskeringsförbud

1:13 min

I Hongkong har det nya maskeringsförbudet inte stoppat protesterna.Tusentals demonstranter fortsätter att visa sitt missnöje mot regeringen och Fastlandskinas ökande inflytande

Maskerade demonstranter gav sig återigen ut på Hongkongs gator idag, trots att det nya maskeringsförbudet börjat gälla vid midnatt.Men de var relativt få, kanske ett par tusen som flest, och även polisen höll en förhållandevis låg profil.

Endast två personer ska ha gripits för att ha brutit mot den nya maskeringslagen – som kan innebära upp till ett års fängelse.
Detta jämfört med gårdagskvällens kaosartade scener där butiker, tunnelbanestationer och banker vandaliserades och sattes i brand.

Den våldsamma gårdagskvällen gjorde också att hela tåg- och tunnelbanenätet i Hongkong fortsatt var nedstängt idag, vilket aldrig har hänt tidigare under de fyra månader som protesterna pågått.

Maskeringsförbudet vilar på en gammal undantagslag, som i teorin ger Hongkongregeringen stor makt att införa ytterligare förbud och restriktioner. Motståndet mot den undantagslagen har nu blivit en ny samlande punkt för proteströrelsen. Redan imorgon väntas nya demonstrationer.