Förvirring i rättssalen

På torsdagen inleddes rättegången i Eskilstuna tingsrätt mot det sörmländska läkarpar som står åtalade för grovt bokföringsbrott. Men när rätten samlades idag så uteblev maken med stöd av ett läkarintyg utfärdat sent på onsdagskvällen och kvinnan uppgav dessutom att hon förfalskat det mesta av det som åklagaren och försvararna trott att maken tidigare skrivit på.

Kvinnan menar därför att maken under en lång tid inte ens känt till att han var åtalad. Det här fick kammaråklagare Michael Pleym från Nyköping att tala om en utpressningssituation.

Sju år efter det att polisutredningen mot paret drogs igång hålls nu rättegången. Men det är med förhinder. Hustrun påstod idag att hon skrivit under - eller förfalskat det mesta av det som rätten, åklagaren och försvararna trott att maken skrivit på.

Inklusive att han tagit emot kallelsen till rättegången. Och när åtalet väcktes för två år sedan förfalskade hustrun också ett papper från åklagaren - så maken kände länge inte ens till att han åtalats. Med stöd av ett läkarintyg var han alltså inte med på torsdagen.

Förfalskningarna gjorde hustrun för att skydda den känslige maken De tidigare allvarligaste åtalspunkterna om grovt bedrägeri genom felaktiga läkarvårdsersättningar i miljonklassen har åklagaren lagt ner. Nu är både åtalade för grovt bokföringsbrott under några år på 90-talet.

Genom advokaterna Bengt H Nilsson och Leif Silbersky förnekar de att de gjort något brottsligt.