SVENSKA KUNGAHUSET

Prins- och prinsessbarnen inte längre del av kungahuset

2:24 min

Prinsessan Madeleines barn och prins Carl Philips barn kommer inte längre att tillhöra kungahuset.

– Det är en naturlig utveckling av en stor kungafamilj, att man tydliggör roller och uppdrag inom familjen, och på det sättet avgränsar kretsen av personer, säger riksmarskalk Fredrik Wersäll.

Prins Alexander, prins Gabriel, prinsessan Leonore, prins Nicolas och prinsessan Adrienne är inte längre en del av kungahuset. Det meddelade riksmarskalken på måndagen efter ett beslut av Kungen.

Barnen räknas fortfarande som medlemmar av kungafamiljen, men tappar ställningen som "kungliga högheter". Syftet är det ska bli tydligare vilka i kungafamiljen som förväntas ta sig an de uppdrag statschefen ska ta. Och officiella uppdrag är alltså inget som de fem barnen förväntas sysselsätta sig med i framtiden.

Beslutet ska ha fattats efter en längre tids diskussioner inom kungafamiljen, säger riksmarskalk Fredrik Wersäll.

– Inte minst Kungen själv har funderat rätt länge på det här.

Barnen får behålla sina hertig- och hertiginnetitlar samt prins- och prinsesstitlar. Men de kommer inte att gå i arv, som tidigare. Att barnen slipper de officiella uppdragen kommer ge dem mer frihet i livet, säger riksmarskalken. Men frihet kostar, barnen mister rätten till apanaget, alltså de pengar som kungen får av staten. I år låg det på cirka 140 miljoner kronor.

– De får en större frihet att forma sin egen framtid i form av utbildning, anställning, bedriva näring och sådant. Samtidigt som det konstateras att de kan inte förväntas få sina levnadsomkostnader täckta av anslaget till hovet.

I maj 2018 enades alla partier utom Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet i riksdagens konstitutionsutskott om att man vill se en parlamentarisk utredning om anslaget till kungahuset. En utredning som ännu inte tillsatts av regeringen. En utgångspunkt var att apanaget inte skulle öka i takt med att allt fler medlemmar i kungafamiljen blir vuxna. Det här ska däremot inte ligga bakom kungens beslut i dag, säger riksmarskalken.

– Kungens beslut är oberoende av tillkännagivandet, och är en följd av en diskussion som började tidigare än när tillkännagivandet kom.

Och hur har det här mottagits av prinsessan Madeleine och prins Carl Philip?

– Min bedömning är att de tycker är att det här är en naturlig utveckling. Jag tror alldeles särskilt att de välkomnar att deras barns roller blir tydliga för framtiden.

– Det här är lite typiskt kungen, säger Bengt Hansell, mångårig reporter på Ekot som följt kungahusets historia.

– Hans valspråk är "För Sverige i tiden". Nu drar hovet konsekvenserna av riksdagens propåer från förra året. Kungen vill inte själv att riksdagen precis vilka personer kungahuset ska minskas med. Kungen går dem till mötes. Kungafamiljen har funderat över detta och går nu riksdagen till mötes, för att behålla något slags initiativ, säger han.