#GirjasMotStaten

Knökfullt när staten slutpläderar

2:18 min

Det var kö till åskådarplatserna under statens första dag att slutplädera i Högsta domstolen och det var långt ifrån alla som fick plats i rättssalen.

- Jag är här för Sáminuorras räkning och vi har kommit hit för att stötta Girjas i målet mot staten, säger Julia Rensberg i Sáminuorras styrelse.

Tillsammans med Sametingets ungdomsråd, betalar Sáminuorra för resor och boende åt ungdomar som vill följa rättegången på plats i Högsta domstolen i Stockholm under de sista rättegångsdagarna.

Det är ett erbjudande som drygt 20 ungdomar svarat ja på och under måndagen tog de plats i Högsta domstolen. För Julia Rensberg har det varit viktigt att ungdomar får chansen att besöka Girjasförhandlingarna.

- Det handlar ju om våra rättigheter och renens rätt till marken. Det är centralt i den samiska kulturen, för utan marken har vi ingenting kvar, säger Julia Rensberg.

Men det är inte bara intresserade ungdomar som är på plats. Bland annat Sametingspolitiker och representanter för Jägareförbundet fyllde snabbt åskådarplatserna. Vilket resulterade i en överfylld rättssal och att ett tiotal personer får följa rättegången genom Sameradions och SVT Sápmis livesändning från rättssalen i Högsta domstolens foajé.

– Staten lyfter så klart de lagar och regler som passar deras syn. Och vi ska komma ihåg vilka som stiftat de lagarna och under vilken tid de stiftades. Jag lär mig mycket av att vara här, om argumenten och vad vi samebyar möter, säger Marja Skum som är på plats som privatperson och företrädare för Gran sameby. 

Hans Geibrink var på plats för Svenska Jägareförbundet.

– Jag tycker att staten har gjort ett mycket nogsamt slutanförande, det blir intressant att höra resten. Jag hoppas nu vi kan få en dom som alla kan tolka. Som situationen är nu med hovrättens dom är inte bra för någon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio