Inrikes- och migrationskommissionär

Ylva Johansson närmare ett godkännande

1:59 min

Efter den tuffa utfrågningen i EU-parlamentet förra veckan har Sveriges föreslagna kommissionär Ylva Johansson nu lämnat in skriftliga svar på nya frågor. Och hennes chanser att bli godkänd har ökat. Det säger flera EU-parlamentariker Ekot varit i kontakt med, däribland moderaten Tomas Tobé.

– Ylva Johansson har genom sina skriftliga svar tagit ett tydligt steg för att kunna få ett godkännande från den största partigruppen EPP, säger Tomas Tobé (M).

Enligt Tomas Tobé ger Ylva Johansson nu tydligare löften om en mer kontrollerad invandringspolitik och hon gör större skillnad mellan flyktingar som har asylskäl och ekonomiska migranter, vilket Tobé välkomnar. Han bedömer därför att hans partigrupp, kristdemokratiska och konservativa EPP, kan ge henne grönt ljus.

Förra veckan fick Ylva Johansson bakläxa efter sin utfrågning i parlamentet. Såväl EPP som den gröna gruppen och vänstern tyckte att hon gav alltför vaga svar. De skickade därför nya frågor som Ylva Johansson nu besvarat skriftligt.

Vänsterpartiets Malin Björk sitter också i utskottet som frågade ut Ylva Johansson. Malin Björk säger i en skriftlig kommentar till Ekot att hon är nöjd med de svar och löften hon nu har fått, bland annat att asylansökningar inte ska behandlas i tredje land utanför EU.

Malin Björk tror också att Ylva Johansson nu blir godkänd.

Alice Bah Kuhnke, miljöpartist i den gröna gruppen, är också nöjd med svaren. Hon tycker att Ylva Johansson har gett tydligare besked om hur mänskliga rättigheter ska säkras för asylsökande i länder som Libyen.

– Jag kommer nu i eftermiddag och kväll argumentera i den gröna gruppen för att vi inte kallar till en andra utfrågning. De svar vi har fått är ett steg i rätt riktning.

Det lutar alltså åt att Ylva Johansson får grönt ljus från utskottet i EU-parlamentet, frågan ska avgöras i morgon eftermiddag.
Blir det ett ja där väntar bara formellt godkännande av EU-parlamentets gruppledare, och godkännande för EU-kommissionen som helhet, innan Ylva Johansson kan tillträda som inrikes- och migrationskommissionär den 1 november.