USA lämnar Norra Syrien

Trump varnar Turkiet: Förstör er ekonomi om ni går för långt

3:49 min

Om Turkiet går för hårt fram i sin sin offensiv mot kurdiska styrkor i norra Syrien, lovar Trump att förstöra och förinta Turkiets ekonomi. Det skriver amerikanske presidenten på Twitter.

Även USA:s försvarshögkvarter Pentagon säger att USA inte stödjer en turkisk offensiv i norra Syrien.

Vita Huset meddelade tidigt i morse att USA inte kommer att stå i vägen för en planerad turkisk militär operation mot kurdiska styrkor i norra Syrien, styrkor som Turkiet betraktar som terrorister, knutna till PKK.

Men den kurdledda SDF-styrkan var avgörande i kriget mot IS, och nu fruktar många att detta kan leda till att IS stärks på nytt. Samtidigt får USA:s president skarp kritik från flera håll.

Donald Trumps utspel i gryningen svensk tid, är en diplomatisk seger för Turkiet som länge velat skapa en buffertzon i Nordöstra Syrien och som betraktar de kurdiska styrkorna som terrorister med starka band till PKK.

Men de kurdiska styrkorna har varit USA:s allierade och avgörande för att bekämpa IS. Nu överges de av USA och talespersoner för Norra Syriens kurder varnar för fullskaligt krig och katastrofala konsekvenser om Turkiet invaderar, eftersom kurderna då kommer att tvingas försvara sig mot Turkiet istället för att se till att IS inte lyckas omgruppera sig.

De kurdiska styrkorna har tillfångatagit tusentals IS-krigare och befarar att IS kommer att utnyttja det kaos som uppstår för att till exempel följa IS-ledaren Baghdadis uppmaning till sina jihadister att frige fångarna. Kurderna kontrollerar också det ökända al-Hol lägret med tiotusentals IS-familjer, kvinnor och barn.

Det kurdiska självstyret har också upprättat terroristdomstolar där flera tusen IS-krigare från Syrien och Irak redan har dömts. Det råder stor osäkerhet kring vad som skulle ske med dessa domstolar efter en turkisk invasion.

En kvinnlig kurdisk domare som lät Ekot bevittna en rättegång mot en IS-terrorist i våras, berättade att hon själv var efterlyst av Turkiet som, enligt henne, betraktar alla som arbetar för det kurdiska självstyret i norra Syrien som terrorister.

Många kurder i norra Syrien ger också Turkiet skulden för att så många internationella IS-krigare lyckades slinka in i Syrien från Turkiet under flera år och de menar att Turkiet lät detta ske.