Ukraina

Trupper ska dras tillbaka – oro i byarna vid fronten

2:06 min

I östra Ukraina ska ukrainska trupper börja dras tillbaka från vissa områden, som ett led i President Zelenskyjs ambitioner att förhandla fram fred. Det här oroar dem som lever tätt inpå striderna. Vår korrespondent besökte frontzonen och fick uppleva att trots fredstrevare, så pågår kriget på samma sätt som det gjort så länge.

Nerför bygatan i byn Zaitseve promenerar vi med en man och två stora frodiga kor. Det är lugnt säger han, ja vad kan man säga, korna betar ute på fältet. Det som händer, det händer. Och precis då hörs ljudet från en granatkastare.

Han måste springa iväg, inte för skottet, det är mest för att korna satte upp farten.

Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj har kommit överens med de separatister som kontrollerar östra Ukraina, att trupper ska dras tillbaka från några områden.

Det är ett av stegen för att få till samtal i Paris om kriget direkt med Ryssland, som sedan annekteringen av Krim 2014 varit något av krigets motor.

I den lilla byn Zaitseve är de vi pratar med mycket oroliga för hur det ska bli för folk som bor i de här områdena, om nu trupperna lämnar. Katja är 85 år gammal, hon tycker det är ganska lugnt just nu även om de skjuter. Men det kan bli värre fort.

– Vi bor liksom på en stekpanna, säger Katja.

Skulle trupper börja dra sig tillbaka så hamnar de som bor där, i det som här kallas ”grå zon”, i ett sorts ingenmansland. Det blir svårare att få dit mat, mediciner och läkarbesök. Men Katja tycker att de ska förhandla, så det blir fred.