Migranter evakueras

Grekland befarar ny flyktingvåg – tömmer läger

1:37 min

Samtidigt som det går trögt för EU-länderna att nå en gemensam migrationspolitik oroar sig Grekland nu för att det ska komma en ny våg av flyktingar och migranter, om Turkiets uttalanden om en offensiv i norra Syrien sätts i verket.

Grekland har börjat evakuera flyktingar och migranter till fastlandet från sina överfyllda läger på öarna. Över 500 asylsökande kom i går på färjor till hamnen i Pireus utanför Aten och fördes i bussar till nyuppsatta läger i norra Grekland.

Den grekiske migrationsministern sa att människor framöver inte ska flyttas till nya överfyllda läger med eländiga förhållanden utan i stället till mindre bosättningar så att kontrollen blir bättre och att grekiska invånare inte känner sig störda.

Grekland är nu fullt koncentrerat på vad som händer i Syrien. Sedan i augusti har det redan märkts en tydlig uppgång i antalet båtar och personer som kommit från den turkiska sidan. Situationen i lägret Moria på ön Lesbos till exempel är värre än någonsin tidigare.

Turkiets president Erdogan har flera gånger upprepat att han kan tänka sig att bryta överenskommelsen med EU om att stoppa migrantbåtarna om inte omvärlden ger sitt stöd till den buffertzon som han vill skapa inne i Syrien.

Grekland har i år tagit emot dubbelt så många som Spanien och fem gånger så många som Italien. Det är inte alls som år 2015, men oron har ökat igen både i Grekland, Tyskland och andra EU-länder.