Säger chefsministern

Hongkong kan be Peking om hjälp

2:05 min

Hongkongs chefsminister Carrie Lam utesluter inte att be om hjälp från centralregeringen i Peking om läget i Hongkong förvärras.

På en presskonferens idag sade hon att inga åtgärder utesluts.

– Blir situationen riktigt dålig, så kan inget alternativ uteslutas, sa Carrie Lam som svar på en fråga från en reporter om hur allvarligt läget måste bli innan Hongkongregeringen ber om hjälp från centralregeringen i Peking.

Carrie Lam svarade att hon inte kunde gå in på exakt under vilka omständigheter en sådan förfrågan kan komma, men att möjligheten finns i enlighet med Hongkongs minikonstitution ”basic law”.

I och med sitt uttalande gläntar chefsministern på dörren för vad de flesta än så länge sett som osannolikt.

Argumentet har varit, att om Peking skulle gå in i Hongkong, exempelvis sin paramilitära polisstyrka, så skulle det innebära dödsstöten för ”ett land – två system”. Det system som är en förutsättning för stadens relativa självbestämmande och som också är grundbulten i dess ekonomi.

Lams uttalande idag kommer bara dagar efter att Hongkongregeringen i fredags införde ett maskeringsförbud.

Trots förbudet har protesterna fortsatt med omfattade vandalisering av butiker, banker och tunnelbanestationer och sammandrabbningar med kravallpolis.

Dagens besked från Lam kan ses som ett förtäckt hot, men risken är snarare att det ytterligare motiverar proteströrelsen till nya demonstrationer.