"Det är en styrka att våga visa sig svag"

6:28 min

Det började med extrem trötthet och nedstämdhet, under en mattelektion kom väggarna emot henne, hon sprang till toan och föll i gråt utan att veta varför. Josefin Hansson delar med sig av sina erfarenheter på psykiatriveckan i Blekinge.

När Josefin Hansson från Helsingborg var 15 år och gick sista terminen i nian drabbades hon av en depression och fick panikångest.

Klasskompisarna var glada och spralliga inför sommarlovet och att börja gymnasiet men för Josefin var allt ett mörker. När det var som värst sov hon mycket, grät och hade ångest. Samtidigt som hon mådde dåligt var det viktigt för henne att visa utåt att allt var bra.

– Så fort jag berättade att det några månader tidigare hade tagit slut med min dåvarande pojkvän så konstaterade de snabbt att du är bara ledsen för ett uppbrott, berättar Josefin Hansson

Den rädsla hon kände över att ses som svag och annorlunda ledde till lögner och en daglig kamp för att bibehålla en perfekt fasad. Idag, som frisk 22-åring, vet hon att den största styrkan ibland ligger i att våga visa sig svag.

– Det var otroligt läskigt att riva ner de murar jag byggt upp hela livet. Men efter ett tag så märkte jag också att jag fick väldigt mycket stöttning och positiv respons, berättar Josefin Hansson

Under den här veckan pratas det om psykisk hälsa runt om i Blekinge. Blekinges psykiatrivecka för nionde året i rad. Precis som förra året är temat: Våga prata psykisk hälsa.

Josefin Hansson är en av de som föreläser runt om i Blekinge under veckan och på måndagskvällen föreläste hon på biblioteket i Karlskrona.