Kongo 1961

Dag Hammarskölds plan sköts troligen ner

2:04 min

Tidigare okända foton ger nu nya ledtrådar om Flygkraschen i Kongo 1961 när FN:s dåvarande generalsekreterare Dag Hammarsköld omkommer. Det framkommer i en FN-rapport.

Planet med Dag Hammarskjöld ombord var på väg till Ndola i Nordrodhesia, nuvarande Zambia, där Hammarskjöld skulle möta ledaren för en utbrytarrepublik och försöka få till stånd en vapenvila.

Alla ombord, däribland nio svenskar, omkom i kraschen.

Orsaken till varför planet störtade har aldrig varit helt klarlagd men i tidigare rapporter har det sagts att planet troligen utsattes för en attack.

 Förre ärkebiskopen KG Hammar har länge varit engagerad i händelserna kring Dag Hammarskjölds död. Han intervjuades i P1 Morgon.

– Nu har det kommit nya bilder som varit hos en polis ägo som varit på platsen och de visar kuylhål, säger KG Hammar.

De nya fotografierna, flera av dem tidigare okända, har samlats in av svenske diplomaten Mattias Mossberg och kommer från ättlingarna till ett Nordrodhesiskt polisbefäl.

Fotografierna har granskats i en informell forensisk undersökning av svensk polis. De sägs visa kulhål och ett av fotona ska ha den rodhesiska polisens stämpel på baksidan.

Frågan är då vem som låg bakom Dag Hammarskjölds död och varför?  Enligt KG Hammar finns det finns gott om kandidater.

– Det var mycket som hände de åren mellan stormakterna och allt sammanstrålade i konflikten i Kongo, säger KG Hammar i P1 Morgon.