SD-ledaren om friande domen: Vi får inte låta oss tystas

1:10 min

Sverigedemokraternas gruppledare i Karlskrona, Christopher Larsson, frias i hovrätten från misstankarna om hets mot folkgrupp. Han är lättad över den friande domen.

– Jag är lättad, men också förbannad över det här slöseriet med skattepengar som denna hets mot politiker som jag ser det.

Finns det något du hade kunnat göra annorlunda?

– Ja, jag hade kunnat skriva det annorlunda, men vi får inte låta oss tystas. Vi måste kunna bedriva politik i ett öppet forum så länge vi inte kränker eller hatar andra människor. Det här handlar om religionsfrihet i en pågående debatt och då måste man kunna uttrycka sig så här.

SD-ledaren åtalades förra hösten för hets mot folkgrupp efter ett inlägg på Facebook om böneutrop från minareten i Karlskrona. Enligt åklagaren så utmålade Larsson muslimer som terrorister och kvinnoförtryckare.

Larsson förnekade brott och friades av en oenig tingsrätt. Men den friande domen överklagades och nu har Hovrätten över Skåne och Blekinge sagt sitt. Även där frias Christopher Larsson. Hovrätten går helt på tingsrättens linje.

Hovrätten skriver i sin dom att det inte kan anses ha varit vare sig nödvändigt eller proportionerligt att inskränka Christopher Larssons yttrandefrihet i detta fall.