Tyskland

Dådet i Halle antas vara antisemitiskt

2:19 min

I staden Halle i östra Tyskland dödades idag två personer när en eller flera okända gärningsmän öppnade eld på öppen gata. Gärningsmän försökte också ta sig in i en synagoga i staden, där uppemot 80 människor hade samlats för att fira den judiska högtiden Jom Kippur. Tysklands inrikesminister Horst Seehofer kallar dådet i Halle i dag för antisemitiskt. Nu utreder polisen eventuella högernationalistiska motiv.

En film, som enligt medier föreställer en av gärningsmännen, visar en person i vad som ser ut som militär skyddsutrustning som skjuter på öppen gata, i skydd av en parkerad bil. De döda är enligt polisen en man och en kvinna, ytterligare två personer ska vårdas på sjukhus för skottskador.

Kort efter attentatet greps en person som hade försökt fly i en taxi men ytterligare gärningsmän tros fortfarande befinna sig på fri fot. Det har också förekommit skottlossning i Landsberg, några kilometer utanför Halle och enligt borgmästaren där ska två personer ha kapat en flyktbil på orten.

Järnvägsstationen i Halle är avstängd, barn får inte lämna skolor i närheten av attentatsplatsen och flera kvarter i centrala Halle är avspärrade. Befolkningen uppmanas att hålla sig inomhus och att undvika ryktesspridning på sociala medier.

Ordföranden för den judiska församlingen i Halle säger till tidningen Spiegel att gärningsmän ska ha försökt ta sig in i synagogan men att det misslyckats tack vare den höga säkerheten vid ingången. Enligt ordföranden fanns mellan 70 och 80 personer inne i synagogan när skottlossningen ägde rum, för att fira den viktigaste av de judiska högtiderna, Yom Kippur. Församlingens rabbin säger att ingen av de två döda ska ha tillhört församlingen.

Antalet anmälda brott med antisemitiska förtecken har ökat i Tyskland på senare år och judar, särskilt i storstäder, har också vittnat om att de upplever en tilltagande hotbild. Säkerheten runt bland annat synagogan i näraliggande Leipzig har nu höjts.

Motivet och bakgrunden till attentatet idag är långt ifrån klarlagt men fallet har tagits över av den tyska riksåklagaren, som handhar ärenden som anses hota landets säkerhet, till exempel terrorbrott.