Ryssland

Navalnyjs anhängare brännmärks som agenter

1:56 min

Den kände oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs organisation har brännmärkts som utländsk agent av ryska myndigheter. Den gräsrotsrörelse, som Navalnyj byggt upp över hela landet, anklagas för att bygga på utländskt bistånd, vilket Navalnyj förnekar.

Juristen Aleksej Navalnyjs antikorruptionsfond har lyckats skrämma upp de ryska makthavarna med kritiska videoklipp. Navalnyj kan avslöja misslyckade ryska raketer, cancervård som inte fungerar eller de mest populära filmklippen av det extravaganta lyxliv Kremls allierade för.

Fonden har också blivit en gräsrotsrörelse med unga anhängare över hela Ryssland. Efter de senaste lokalvalen i september gjordes omfattande räder på Navalnyjs olika högkvarter och hans anhängare har undersökts även i sina hem.

Att de nu dessutom ska brännmärkas som utländska agenter säger mer om hur farlig Navalnyj blivit som oppositionspolitiker än om hans organisation.

Navalnyjs antikorruptionsfond har skrämt upp en rad ryska makthavare genom sina avslöjande vitt spridda videos. Där har deras luxuösa liv blottlagts på ett effektivt och hittills oefterhärmligt sätt.