Turkisk offensiv

Riksdagspartier kräver stoppad vapenexport

1:03 min

Efter Turkiets intåg i de kurddominerade områdena i norra Syrien kräver nu fem av åtta riksdagspartier att Sveriges export av krigsmateriel till Turkiet stoppas.

– I ett Turkiet som är alltmer auktoritärt och dessutom har varvat igång motorn för att genomföra en storskalig invasion i ett grannland, då bör ju Sverige inte exportera krigsmateriel dit, säger Liberalernas utrikespolitiske talesperson Fredrik Malm.

Även Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson, Janine Alm-Ericsson, anser att det nu får vara slut med export till Turkiet.

– Om det här nu utvecklar sig, som det tyvärr nu ser ut, då är det inte acceptabelt för oss att exportera något som kan användas i en krigssituation, säger hon.

Sveriges export av krigsmateriel till Turkiet har stigit kraftigt de senaste åren. I fjol uppgick exporten till runt 300 miljoner kronor, att jämföra med 21 miljoner fem år tidigare. Enligt det nya regelverket för vapenexport, som trädde i kraft i april i fjol, ska Sverige inte exportera till odemokratiska eller krigförande länder.

Också Kristdemokraterna och Centerpartiet säger att någon ny export till Turkiet inte kommer på fråga efter dagens händelser. Kerstin Lundgren är Centerpartiets utrikespolitiske talesperson.

– Det är en tydlig signal om att här ska vi inte gå in i några nya affärer säger Centerpartiets utrikespolitiske talesperson, Kerstin Lundgren. 

Tidigare har även Vänsterpartiet krävt ett stopp av vapenexport till Turkiet.

Ansvarig minister, justitieminister Morgan Johansson, säger i en skriftlig kommentar till Ekot att under förra året förekom inte någon export av krigsmateriel för strid till Turkiet och hittills i år har inga exporttillstånd för sådan materiel beviljats.