TURKISK OFFENSIV

Turkiets ambassadör: Överdriven oro från Sverige

1:10 min

Den oro som svenska regeringen uttryckt kring Turkiets offensiv i nordöstra Syrien i dag är överdriven. Det menar Turkiets ambassadör, Hakki Emre Yunt, i en intervju med Sveriges Radio.

Utrikesminister Ann Linde varnade för att området kommer destabiliseras ytterligare och att IS-krigare kan komma att få fäste igen. Men det finns det ingen risk för alls, hävdar ambassadören.

– Jag tycker inte att det är en rättvis oro. Vi kommer att vidta alla möjliga åtgärder för att säkerställa att IS-grupper och andra jihadistgrupperingar inte kommer att släppas. Vi kommer ta hand om det, säger Hakki Emre Yunt.

Men hur kan man vidta åtgärder på det sättet?

– Ja, när de släpps så tillfångatar vi dem. För armén kommer att vara där.

Ambassadören berättar i intervjun med Studio Ett – en intervju som gjordes innan den militära offensiven i nordvästra Syrien inleddes på eftermiddagen i dag – att han har träffat utrikesministern.

Enligt Hakki Emre Yunt uttryckte där Ann Linde sin oro för att operationen kan komma att destabilisera området och eventuellt leda till att IS-krigare, som nu finns i förvar i området, släpps i samband med attackerna och i förlängningen kan få nytt fäste i området.

Men Hakki Emre Yunt hävdar alltså att utrikesministerns oro är överdriven. Han hänvisar bland annat till att Turkiet tidigare dödat fler än 3000 IS-krigare.

På frågan om hur lång den här operationen kommer att pågå säger han att han inte tror den tar längre än en månad. Och han garanterar också att inga civila överhuvudtaget i området kommer att drabbas av offensiven.

– Det här kommer inte att leda till några civila offer. Inte heller kommer några mänskliga rättigheter att kränkas. Den turkiska armén är väldigt bra på sådana här operationer, säger Hakki Emre Yunt.

Det låter ju helt otroligt att du kan sitta här och garantera det, att inga sådana övergrepp kommer ske.

– Ja, jag kan garantera det, för vi har gjort det här förut.