Riksdagens utrikesutskott

L och V vill ha vapenembargo mot Turkiet

0:39 min

Liberalerna och Vänsterpartiet kräver att regeringen driver att EU-länderna inför ett vapenembargo mot Turkiet. Frågan diskuteras nu i riksdagens utrikesutskott. Fredrik Malm är Liberalernas utrikespolitiske talesperson.

– Nu måste Sverige se över de olika delarna i den utrikespolitiske verktygslådan. Dels bör EU-länderna nu enas om ett vapenembargo mot Turkiet, att inte förse den här militäroffensiven med krigsmateriel. Sedan bör man se över frågan om restriktiva åtgärder, det vill säga sanktioner mot Turkiet och också kunna frysa olika EU-stöd som går till Turkiet.

Nästa vecka samlas EU:s utrikesministrar och inför det pågår alltså samtal om hur den svenska linjen ska föras efter Turkiets agerande i norra Syrien. Nu på förmiddagen sitter riksdagens utrikesutskott i möte och med där är UD:s kabinettssekreterare Annika Söder. Om inte Sverige skulle få med sig de övriga EU-länderna på ett vapenembargo, bör Sverige införa det på egen hand, tycker Fredrik Malm:

– Ja det tycker jag definitivt. det bör vi kunna göra i enlighet med vår egen lagstiftning.

Enligt regeringen pågår ingen vapenförsäljning till Turkiet när det gäller vapen som ska användas i strid?

– Det är ju en fråga om Sverige exporterar sådant som omfattas av vår lagstiftning om krigsmateriel. Då är det ju att betrakta som krigsmateriel.