Publikrusning till propagandafilm om Kina – 58 miljoner besök

2:26 min

Påkostade biofilmer används för att väcka patriotiska känslor för Kina.

Lyssna på ett längre reportage från Kina – ljudlänk under artikeln

När Folkrepubliken Kina firade 70 år häromveckan, var det i kombination med en omfattande statlig propagandakampanj.

Inte minst inom kulturområdet, där påkostade biofilmer används för att väcka patriotiska känslor för ”Fosterlandet”.

”Mitt fosterland och jag kan inte separeras, ens för en sekund”, sjunger folkkäre artisten Wang Fei i ledmotivet till ”Jag och mitt Fosterland”, filmen som fått miljoner kineser att fylla biosalongerna under årets nationaldagsfirande i Kina.

En som gillade filmens budskap var studenten Xu.

– Den visar väldigt bra hur Kina gick från ett svagt till ett starkt land – och att många vanliga människor haft del i det, inte bara de stora ledarna”, säger Xu.

Filmen är stjärnspäckad med den kinesiska skådespelareliten – och bland annat regisserad av framgångsrike regissören Chen Kaige. Handlingen beskriver sju livsöden, från 1949 – fram till idag.

”Jag och mitt Fosterland” är därmed en påkostad kugge i propagandamaskineriet inför årets 70-årsfirande av Folkrepubliken Kina. Och en framgångsrik sådan. 58 miljoner kineser såg den – redan första veckan. Och syftet med filmen är att elda på patriotismen, säger filmkritikern Zhang Xiaobei.

– Biopubliken kommer garanterat inspireras till stolthet över sitt land, säger Zhang som jobbat i över 20 år i filmbranschen, bland annat som manusförfattare.

”Jag och mitt Fosterland” ska också visas utomlands, men målgruppen är främst kineser som bor i utlandet, enligt Zhang.

– Jag och mitt Fosterland är en film som är skräddarsydd för en kinesisk publik. Även om den släpps utomlands, kommer inte många utlänningar se filmen. De saknar kulturell kontext, säger Zhang.

En av de som under slutet av den två och en halv timme långa filmen hade svårt att hålla tårarna tillbaka, var fru Xu, i stolen bredvid mig.

– Det har inte har varit lätt för Kina att komma dit vi kommit efter alla dessa år. Jag blir stolt över att vara kines, säger hon.