VINDKRAFT

"Vindhussen" ligger bakom hundratal vindsnurror

6:25 min

Vindkraften är het i Västernorrland och en som var tidig med att skörda vind är Hans-Erik Flodin i Rö, Härnösand. Han kallas Vindhussen – på gott och ont.

Hans-Erik Flodin är en grå eminens när det gäller vindkraft i Västernorrland. Snart 75 år men än lägger vindkraftsexploatören inte hjälmen på hyllan.

– Jag ligger bakom ett 50-tal vindkraftsanläggningar i Sverige, Frankrike, Lettland och Litauen. Men jag har undersökt och ritat på ungefär 100 projekt. Jag är nog den i Norrland som varit inblandad i flest vindkraftprojekt.

Det är miljöfrågan som driver honom med engagemang i Naturskyddsföreningen på 80-talet i Härnösand när han var militär på KA5. Sedan blev det politik i Miljöpartiet på 90-talet. Men det var när han roade sig på fritiden på vindsurfingbrädan som det klack till.

– Jag provade vindsurfing 1976 och kände kraften. Och varför inte utnyttja den i vindkraftverk, säger Hans-Erik Flodin.

Totalt har Flodin många bolag (enligt egen uppgift 13 olika vindbolag) och dessa har på olika sätt sett till att 220 vindkraftverk byggts. Men vindkraftverk är vattendelare om de är för miljöns fromma eller inte.

– Vi måste komma bort från koldioxiden, bort från beroende av fossila bränslen, anser Flodin.

Men snart har de bästa vind-platserna i Västernorrland paxats. Och om det ska produceras mer el måste elledningarna byggas ut ännu mer annars blir det stopp i maskineriet.

– De bästa platserna har gått. Och snart blir det även för trångt på 400-kilovolts-ledningarna som behöver byggas ut.

Att kallas för Vindhussen har han inget emot även om den ursprunglige Vild-Hussen, Magnus Huss, renommé är en aning tveksamt. Det var han som ordnade en av Sveriges största naturkatastrofer när sjön Ravunden i Ragunda kommun tömdes, Indalsälven tog en ny väg och sedimenten skapade ön Skeppsholmen där Sundsvall-Timrås flygplats idag ligger.

– Ja, dom säger så att jag kallas Vindhussen. Nog kan vindkraften vara lite störande, men också positiv för Sverige och Europa.

De allra flesta vindprojekten går vidare till stora utländska intressenter. Hans-Erik Flodin har idén om ett lämpligt område. Och krattar manegen för de med större ekonomiska muskler.

Så var det i Viksjö med 114 verk som byggs just nu i Björnlandhöjden och Hästkullen. Hans-Erik Flodin var där och mätte i början på 2000-talet men nu är det Eon Wind som bygger, eller om man är riktigt petig Nysäter Wind och med det schweiziska Credit Suisse Energy Infrastructure Partners i ryggen.

Ett annat exempel är Stor-Skälsjön i Timrå-Sundsvall, med en lokal exploatör som skött de lokala kontakterna, ordnat samråd och alla tillstånd. Idag bygger tyska Enercon de 62 vindkraftsverken i Stor-Skälsjön.

Den tunga utländska finansmarknaden ser svensk vind som en god investering. I länet är österrikare, schweizare, fransmän, amerikanare och tyskar på hugget.

Kan man kalla det en form av kolonisering?

– Jo, så kanske man kan kalla det. Men jag ser det inte så. Hela världen måste minska på koldioxidutsläppen, säger Hans-Erik Flodin.

Affärsidén är att initiera, undersöka områden, ordna tillstånd, undanröja eventuella hinder och fixa det efterlängtade gröna ljuset från alla berörda. Då är det läge att sälja.

Har du själv blivit miljonär?

– Det vill jag inte säga. Men jag har investerat sex miljarder. Och det kunde Härnösands kommun uppmärksammat, säger Hans-Erik Flodin.

Nu när höstkylan biter i benen drar han söderut. Sedan några år är det vinterboende på Gran Canaria som gäller och därifrån kan han sköta jobbet med modern teknik.

– Det kan hända att det blir vindkraftsprojekt även där.

På hemmaplan är han just nu inblandad i 33 verk i Björkvattnet i västra Ångermanland vid Lungsjön och Fullsjön. Dessutom tio verk norr om Björkvattnet och fyra verk i Nallkullen i närheten. Salsjön (14 st) i trakten av Näsåker och Ranasjön (24 st) en bit från Ramsele byggs hösten 2020. Dessutom vill han bygga 37 vindkraftverk på gränsen mellan Kramfors och Härnösand i närheten av Habborn.

Östavallsågen i Ånge kommun ska stänga till sommaren 2020 och det är ett mycket hårt slag mot kommunen. 80-100 jobb i och runt sågen förloras. Det finns dock en industri som gärna vill etablera sig i Ånge – nämligen vindkraftsindustrin.

Men Ånge kommun har trampat på bromsen och tagit en time-out för nya etableringar av vindkraftverk.

Vindkraftsexploatören Hans-Erik Flodin tycker det är dags nu att Ånge kommun istället säger ja till ny vindkraft.

– Jag tror Ånge kommun kommer att ge nya tillstånd för vindkraft. De som jobbar i sågen och som har tekniskt kunnande och lär sig och vill kan mycket väl omskola sig till vindkraftsbyggare.

Ånges kommunalråd Sten-Ove Danielsson (S) säger till P4 Västernorrland att den time-out kommunen lagt förmodligen tas bort inom ett par veckor och därefter tar kommunen åter emot nya ansökningar för nya vindkraftsparker. Danielsson märker att de vindkraftsparker som redan byggs, i Haverö 56 verk och även söder om Fränsta, efterfrågar service-tekniker.

– Där finns nog en 20 jobb. Men jag tror inte vindkraften kan ersätta alla jobb som förloras i Östavall, säger Sten-Ove Danielsson.